Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté se zaměřili na kontrolu chodců

JIHLAVSKO: Letos došlo již ke čtyřiceti dopravním nehodám s účastí chodce 

Policisté Územního odboru Jihlava realizovali v polovině týdne dopravně bezpečnostní opatření zaměřeného prioritně na chodce. Akci připravili s ohledem k negativnímu vývoji dopravní nehodovosti s účastí chodců.
Od začátku letošního roku vyjížděli jihlavští dopravní policisté k celkem 40 dopravním nehodám s účastí chodce. Jedenáct dopravních nehod zavinili chodci. K 26 nehodám došlo na přechodech pro chodce. Při střetu s vozidlem jeden chodec zemřel, jedenáct chodců se zranilo těžce a 25 lehce.
Vloni došlo na Jihlavsku v průběhu roku k celkem 43 dopravním nehodám s účastí chodce. Ve čtrnácti případech byli viníky nehody chodci. K jednadvaceti dopravním nehodám došlo na přechodu pro chodce. Vloni při dopravních nehodách zemřeli tři chodci. Deset chodců utrpělo těžké a 25 lehké zranění.
 
Ve středu 14. listopadu mezi polednem a druhou hodinou odpoledne proběhla na Jihlavsku dopravně bezpečnostní akce. „Devět policejních hlídek kontrolovalo dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích na frekventovaných silnicích se zvýšeným počtem přecházejících chodců. Zaměřili jsme se především na chodce a jejich správné přecházení vozovky,“ řekl npor. Radek Hamža, DiS., vedoucí dopravního inspektorátu s tím, že policisté kontrolovali ale i řidiče vozidel, a to zda dodržují pravidla silničního provozu v blízkosti přechodů pro chodce.
Do dopravně bezpečnostního opatření se zapojily policejní hlídky v Jihlavě, Polné, Třešti i Telči. V krajském městě kontrolovali policisté chodce a řidiče na ulici Tolstého, na ulici Brněnská u City Parku, na křižovatce ulic Žižkova a Dvořákova a dalších místech.

Při dopravní akci policisté zjistili celkem sedm dopravních přestupků. Tří z nich se dopustili chodci a zbylé čtyři přestupky policisté odhalili u řidičů vozidel. Dopravního přestupku se dopustil např. chodec, který přecházel vozovku u jihlavského obchodního centra, a na přechod pro chodce vstoupil v době, kdy na světelném signalizačním zařízení svítilo pro chodce červené světlo. Policisté mu uložili na místě blokovou pokutu.
 
Pravidla pohybu chodců po komunikacích upravuje zákon o silničním provozu. Chodec musí užívat především chodníku, tam kde není, se chodí po levé krajnici nebo co nejblíže při levém okraji vozovky. Chodci smějí jít v těchto případech nejvýše dva vedle sebe. Při snížené viditelnosti nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou. „Chodec je povinen při přecházení vozovky použít přechod pro chodce vždy, když je od něho vzdálen do padesáti metrů," řekl komisař Radek Hamža. Jak dále dodal, na přechodu pro chodce se chodí vpravo. Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na komunikaci se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku bezpečně přejít. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče náhlé změnit směr nebo rychlost jízdy. Dále nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Chodec také nesmí překonávat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
16. listopadu 2012
 

vytisknout  e-mailem