Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté se zaměřili na cyklisty

Strakonice - Vzorní cyklisté obdrželi drobné dárečky. 

Během letních prázdnin policejním kontrolám neunikli ani cyklisté. Cyklisté jsou účastníky silničního provozu stejně jako řidiči vozidel a jsou povinni dodržovat zákonem stanovená pravidla. V pondělí 26. srpna 2019 zkontrolovali dopravní policisté desítky cyklistů ve Strakonicích a v okolí. U cyklistů se zaměřili na dodržování dopravního značení ve městě, na povinnou výbavu jízdního kola a namátkově i na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů.

V době od 8:00 h do 15:00 hodin se policisté pohybovali v místech, která jsou využívána především cyklisty a kde by mohl být ohrožen jejich život a zdraví. Policisté zastavili celkem 84 cyklistů. Mezi nejčastější prohřešky patřila neúplná povinná výbava – chybějící oranžové odrazky v paprscích kol a bílá odrazka vpředu na kole. Dalším prohřeškem bylo nerespektování dopravní značky Cyklisto, sesedni z kola. Policisté cyklisty - hříšníky tentokrát řešili domluvou. Naopak potěšující bylo, že i někteří cyklisté starší 18ti let dbají na svoji bezpečnost a při jízdě měli na hlavě upevněnou cyklistickou přilbu. Vzorné cyklisty policisté odměnili drobnými dárečky – reflexní páskou, cyklomapou Šumava.

Kontrola cyklistů probíhala také na Blatensku, kdy během kontroly, dne 23. srpna 2019, začal policejní hlídce ujíždět cyklista na elektrokole. Nedbal výzev k zastavení, otočil do protisměru a před policejním vozidlem ujížděl. Policisté muže dojeli a další jízdě mu zabránili pomocí služebního vozidla a použitím hmatů a chvatů. U muže provedli dechové zkoušky s pozitivními hodnotami 0,72 a 0,78 promile alkoholu v dechu.

O statistikách dopravních nehod cyklistů, o pravidlech, o povinné výbavě jízdního kola, o rizicích, o sankcích, která v případě nedodržování pravidel bezpečnosti v provozu každému provinilci hrozí, jsme informovali veřejnost prostřednictvím preventivních článků ve sdělovacích prostředcích (viz Strakonický deník a https://www.policie.cz/clanek/policejnim-kontrolam-se-nevyhnou-ani-cykliste.aspx).

Poslední dopravní nehodu cyklisty ve Strakonicích řešili policisté dne 15. srpna 2019 v odpoledních hodinách, kdy cyklistka jela na jízdním kole ve směru od teplárny k mostu, kde nerespektovala dopravní značku „Cyklisto, sesedni z kola.“ V místech u kina Oko právě vyjížděla z uličky od kina řidička osobního automobilu, která cyklistku přijíždějící po cyklostezce přehlédla, a následně došlo ke střetu. Cyklistka utrpěla lehké zranění, se kterým byla převezena na ošetření. Alkohol u řidiček vyloučen.

Dopravně bezpečnostní akce zaměřené na cyklisty budou i v následujících dnech pokračovat na celém území okresu Strakonice.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

26. srpna 2019

Odkazy do noveho okna

kontrola cyklistů

kontrola cyklistů 

Detailní náhled

kontrola cyklistů

kontrola cyklistů 

Detailní náhled

kontrola cyklistů

kontrola cyklistů 

Detailní náhled

kontrola cyklistů

kontrola cyklistů 

Detailní náhled

kontrola cyklistů

kontrola cyklistů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem