Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policisté se zaměřili na cizince

ZLÍNSKÝ KRAJ: Vloni policisté zjistili stovky porušení zákona o pobytu cizinců v ČR.  

Policisté z odboru služby cizinecké policie se v posledních dnech zaměřili na kontrolu dodržování předpisů, které se váží na zaměstnávání cizinců. Akce v několika podnicích na Zlínsku a Uherskohradišťsku jsme provedli o uplynulém víkendu ve spolupráci s Oblastním inspektorátem práce ve Zlíně.

Policisté si protentokrát vybrali několik diskoték a restauračních zařízení. Obešli jich minimálně deset a zkontrolovali téměř šedesát lidí, osmnáct z nich byli cizí státní příslušníci. S výsledky kontroly jsme byli spokojeni: pokutu jsme museli dát pouze v jednom případě, a to za přestupek (cizinec nepředložil doklad o cestovním zdravotním pojištění), jinak jsme se s žádným protiprávním jednáním neshledali.

V roce 2013 odbor cizinecké policie ve Zlínském kraji provedl devět akcí ve spolupráci s Oblastním inspektorátem práce. Kontrolovaly se převážně stavby a restaurační zařízení. Při dalších akcích jsme spolupracovali navíc s Krajskou hygienickou stanicí, Živnostenským úřadem, Hasičským záchranným sborem a Celním úřadem.

Vloni jsme zahájili 38 správních řízení o správním vyhoštění z území České republiky, z toho ve 26 případech kvůli výkonu práce bez povolení k zaměstnání (24 Ukrajina, 2 příslušníci Vietnamu), šestkrát pro neoprávněný pobyt na území ČR a stejný počet kvůli závažnému narušení veřejného pořádku.

V roce 2013 stejný odbor zjistil 608 přestupků  za porušení povinností vyplývajících ze zákona o pobytu cizinců na území České republiky. Nejčastěji šlo právě o nepředložení dokladu o uzavření cestovního zdravotního pojištění  (toto nařízení se nevztahuje na občany Evropské unie, jejich rodinné příslušníky, je-li pojištění hrazeno na základě mezinárodní smlouvy) a předložení neplatného nebo poškozeného cestovního dokladu.

Dále jsme řešili 112 správních deliktů ubytovatelů (ať již živnostníků nebo fyzických osob, které cizincům pronajímají byty). Ti mají dle zmíněného zákona o pobytu cizinců v České republice povinnost oznámit do tří pracovních dnů ubytování cizince a dále vést domovní knihu.

 

12. února 2014, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem