Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté se zaměřili na chodce

KRAJ – V rámci celorepublikové akce se minulý týden na chodce v silničním provozu zaměřili i policisté v celém Libereckém kraji. 

Minulý týden na celém území republiky proběhla dopravně bezpečnostní akce zaměřená na dohled na dodržování pravidel silničního provozu chodci. Zejména pak na řádné přecházení chodců na přechodech pro chodce a na povinnost mít na sobě ve vymezených případech prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

Hlídky dopravní a pořádkové policie se samozřejmě během celé akce snažily působit na chodce i preventivně. Například jim svědomitě vysvětlovaly nutnost používání prvků z retroreflexního materiálu, a to především za snížené viditelnosti. Policisté chodcům připomínali existenci zákona, podle kterého musí mít chodec mimo obec za snížené viditelnosti právě již zmiňované reflexní prvky. Apelovali tím na jejich samotnou bezpečnost při chůzi v silničním provozu. To vše proto, že právě chodci jsou těmi nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu a často si sami tuto skutečnost ve spěchu ani neuvědomují. Dalším tématem, o kterém policisté s chodci hovořili, byl neustále přetrvávající mýtus jejich absolutní přednosti na přechodech pro chodce. Takto oslovení chodci z rukou policistů obdrželi například reflexní pásky.

Přesto všechno policisté během celé dopravně bezpečností akce udělili za spáchání přestupku 34 chodcům blokové pokuty. Tito chodci například před zraky policistů vstoupili na přechod pro chodce v době, kdy na semaforu pro přecházení vozovky svítila červená. Někteří se zase snažili semaforu s červeným světlem a vozovku se v jeho bezprostřední blízkosti snažili přejít na jiném místě. A jelikož se hlídky pohybovali i ranních i večerních hodinách tedy za snížené viditelnost mezi obcemi, tak se setkaly i s několika chodci, kteří se v těchto místech pohybovali bez výše uvedených prvků z retroreflexního materiálu.

Samozřejmě, že během celého minulého týdne policisté v rámci této akce také kontrolovali i řidiče motorových vozidel. Těch zkontrolovali celkem 430 a zjistili u nich 75 dopravních přestupků. Pozitivní údaj je ovšem ten, že u žádného kontrolovaného řidiče nezjistili v dechu alkohol.  Policisté nejvíc pokut udělili řidičům, kteří při jízdě nepoužili bezpečnostní pás a těm, kteří vyjeli s vozidlem s nevyhovujícím technickým stavem.

Všechny účastníky silničního provozu upozorňujeme, že akce uvedeného charakteru se zaměřením právě na nejzranitelnější účastníky silničního provozu budou probíhat v tomto roce průběžně probíhat na celém území Libereckého kraje.


13. 1. 2020
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje
 

Odkazy do noveho okna

DBA chodci (1)

DBA chodci (1) 

Detailní náhled

DBA chodci (2)

DBA chodci (2) 

Detailní náhled

DBA chodci (3)

DBA chodci (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem