Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté se zaměřili na alkohol a drogy za volantem

KRAJ - V době od 23. do 25. září 2016 probíhala na území celého Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce zaměřená zejména na drogy a alkohol. 

Jako jednu z priorit pro letošní rok si Krajské ředitelství policie Libereckého kraje stanovilo odhalovat případy zneužití omamných a psychotropních látek v dopravě. Cílem je snížit počet řidičů motorových vozidel pod vlivem návykových látek. 

Nejen s ohledem na stanovenou prioritu, ale také vzhledem k současnému trendu nárůstu zjištěných případů řidičů, kteří usednou za volant pod vlivem jiných návykových látek, probíhala ve dnech 23. až do 25. září 2016 na celém území Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce prioritně zaměřená na drogy a alkohol za volantem. 

Kromě toho, že akce byla zaměřená zejména na dodržování zákazu požívání jiných návykových látek a alkoholu řidiči před a během jízdy, sledovali policisté také problematiku spojenou s ilegální migrací, pašováním drog, ilegální přepravou zbraní, ale zároveň pátrali také po odcizených motorových vozidlech, hledaných osobách a věcech. 

V rámci projektu "Vidíme se" se policisté během akce také věnovali viditelnosti chodců, cyklistů a řidičů motocyklů v silničním provozu za snížené viditelnosti. V rámci prevence během akce hlídky rozdávaly chodcům, cyklistům  reflexní pásky a řidičům motocyklů a jejich spolujezdcům reflexní šle.  Na stanovišti v Jablonci nad Nisou, na ulici Turnovská na příjezdu do Jablonce byl na stanovišti společně s dopravními policisty i krajský koordinátor BESIP  Ministerstva dopravy pro Liberecký kraj pan Miroslav Klásek, který rozdával cyklistům, chodcům a řidičům motocyklů reflexní pásky. 

Do acke bylo nasazeno téměř pět desítek policistů jak z pořádkové, tak i z dopravní služby, kteří během třech dnů zkontrolovali téměř 300 vozidel.  Zjistili 27 dopravních přestupků, z nichž 6 oznámili příslušnému správnímu orgánu. Zbylých 21 přestupků vyřídili blokově a uložili za ně pokuty v celkovém součtu 6.200,- korun.

Nejčastějším přestupkem, kterého se řidiči dopustili, byl v 9 případech špatný technický stav vozidel, bezpečnostní pásy nepoužili 4 řidiči a ve 2 případech se vydali do ulic řidiči bez dokladů, tj. bez řidičského průkazu. 

U třech řidičů policisté zjistili, že usedl za volant pod vlivem alkoholu, kdy všechny tři případy byly vyhodnoceny jako přestupkové jednání a ty budou oznámeny příslušnému správnímu orgánu. Dva řidiči řídili pod vlivem jiných návykových látek. I tyto případy policisté oznámili správnímu orgánu. Při akci zajistili policisté jednu osobu v pátrání. 

S ohledem na prioritu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a s cílem zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu na území Libereckého kraje nebyla akce ktotoho charakteru v tomto roce jistě poslední. 
 

29.9.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem