Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté se zaměří o víkendu na dálnici D1

KRAJ VYSOČINA: Na závody do Brna míří stovky fanoušků na motocyklech 

O nadcházejícím víkendu se v Brně uskuteční Grand Prix České republiky -  jeden ze závodů seriálu Mistrovství světa silničních motocyklů. Pořadatelé očekávají velkou diváckou návštěvu, a to především diváků nejen z celé České republiky, ale také ze sousedních zemí. S motocyklovým šampionátem v Brně bývá tradičně spojený zvýšený nájezd fanoušků, kteří do Brna přijíždějí na vlastních motocyklech. Policisté v rámci celého Kraje Vysočina budou ve zvýšené míře dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu. V průběhu víkendu se také policisté v našem kraji zapojí do mezinárodní dopravně bezpečnostní akce typu TISPOL, která je prioritně zaměřena právě na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti.
Dnes v odpoledních a podvečerních hodinách, kdy očekáváme zvýšený provoz, posílíme policejní hlídky především na dálnici D1. Šest policejních hlídek se zaměří na dohled nad bezpečností a plynulostí provozu především ve směru na Brno. V neděli odpoledne budeme monitorovat provoz především ve směru na Prahu. Naší pozornosti neuniknou ani všechny významné komunikace I. a II. tříd, kde je předpoklad nájezdových a po skončení motocyklových závodů odjezdových tras domácích i zahraničních fanoušků. Naší prioritní snahou bude zajistit především plynulost silničního provozu při příjezdu a poté také při odjezdu návštěvníků motocyklových závodů.
   
Od začátku letošního roku do 23. srpna 2012 dokumentovali policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově celkem 361 dopravních nehod, při kterých jedna osoba zemřela, čtyři byly těžce zraněno a dalších 81 bylo zraněno lehce. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech dosáhla částky 36 239 000 korun. Ve třech případech policisté zjistili, že účastník nehody před jízdou požil alkoholický nápoj. Nejčastější příčinou letošních dopravních nehod na dálnici D1 je nepřiměřená rychlost (170 nehod) a způsob jízdy (116 nehod).
Dálnice D1 je problematická dopravní tepna zejména v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Důvodem je skutečnost, že jde o důležitou spojnici, kde největší problémy způsobuje hustý provoz zejména kamionů. Potíže nastávají v případě jejich kolize.  Když havarují osobní auta, odstranění následků nehody lze zajistit poměrně rychle. Mnohem více času ale zaberou případy, když se střetnou kamiony, z nichž se vysype na dálnici náklad nebo z vozidel unikají provozní kapaliny. Takové dopravní nehody pak mohou zatarasit dálnici i na několik hodin. Před místem nehody se pak tvoří kolony, které se obtížně rozjíždějí a nastává riziko dalších kolizí. Když už dojde na dálnici D1 ke kolizi, někteří řidiči se chovají bezohledně a stále nejsou schopni nechat volný prostřední pruh pro vozidla záchranných složek. Tím se značně komplikuje jejich příjezd na místo a s tím souvisejí také komplikace při odstraňování následků nehody.
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
24. srpen 2012
Odkazy do noveho okna

TISPOL na  D1 - 1

TISPOL na D1 - 1 

Detailní náhled

TISPOL na D1 - 2

TISPOL na D1 - 2 

Detailní náhled

TISPOL na D1 - 3

TISPOL na D1 - 3 

Detailní náhled

TISPOL na D1 - 5

TISPOL na D1 - 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem