Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté se zaměří na chodce

Ms kraj: Moravskoslezští policisté budou působit preventivně na chodce. Ti jsou jakožto účastníci silničního provozu ohroženou skupinou. 

Moravskoslezští policisté se v těchto dnech opětovně zaměří ještě více, než je obvyklé v průběhu roku, na nemotorizované účastníky silničního provozu. Od dnešního dne do pátku bude v celém kraji probíhat v odpoledních hodinách dopravně bezpečnostní akce, jejímž cílem je působit preventivně na chodce, kteří jsou jakožto účastníci silničního provozu ohroženou skupinou, o to více za snížené viditelnosti.
 
Policisté budou u vytipovaných, frekventovaných přechodů pro chodce kontrolovat, zda se chodci chovají při přecházení silnic dle platných norem a zbytečně – například přeběhnutím cesty mimo přechod - neohrožují jak sebe, tak ostatní. Policisté budou samozřejmě v souvislosti s akcí dohlížet na dodržování pravidel silničního provozu ze strany řidičů. Akci mediálně podporuje Rádio Čas a BESIP. Pro chodce jsou připraveny malé dárečky jako poděkování, že se chovají v silničním provozu bezpečně a ohleduplně.
 
 Policisté se bezpečnosti chodců v průběhu roku neustále věnují. Na podzim a v zimě je potřeba chodce o to více upozorňovat na možná rizika související s touto roční dobou. Je nutné brát v úvahu ranní husté mlhy, pozdní rozednívání a brzký nástup tmy, a dále zasněženou vozovku a kratší brzdnou dráhu vozidla. Tyto podmínky, kdy některé je možné označit jako sníženou viditelnost, mají vliv na řidiče. Osvětlení pouličních lamp těžko nahradí denní svit, takže řidiči mohou chodce spatřit na kratší vzdálenost. A na druhou stranu, je mnoho lidí, kteří mají oblečení tmavé, bez jakéhokoli světlého, nebo reflexního bodu.
 
Policisté tedy doporučují uvědomit si, že za snížené viditelnosti jsem jako osoba v tmavém kabátu a kalhotách viditelná někdy na až poslední chvíli. A proto nosit světlejší barvy. U dětí by měly být samozřejmostí reflexní prvky, čím více, tím lépe (na oblečení, aktovkách, taškách…). Chodci by měli také respektovat řidiče, pro které je někdy velmi nesnadné bezpečně zastavit vozidlo před přechodem, na který mu náhle někdo vběhne. Chodci nemají absolutní přednost!
 
 Když se podíváme na statistiku, policisté zaznamenali za období od ledna do konce listopadu letošního roku v Moravskoslezském kraji celkem 7 172 dopravních nehod. Zemřelo při nich 67 osob, 265 osob bylo zraněno těžce a 2 129 lehce. Srážku s chodcem zaznamenali policisté v 408 případech, z toho bylo 109 s dítětem. Řidiči motorových vozidel zavinili 6 127 nehod. Chodci zavinili 131 nehod (děti zavinily 54 nehod).
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
15. 12. 2010
 
                                                                          
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem