Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté kontrolovali chaty a chalupy na Frýdlantsku a Tanvaldsku

Frýdlanstko a Tanvaldsko – V uplynulých dvou týdnech bylo ze strany policistů zkontrolováno několik desítek rekreačních objektů. 

Policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje ve spolupráci s hlídkou policistů z obvodního oddělení Tanvald uskutečnili kontrolu rekreačních objektů, a to v oblasti města Desná. Kontrola ze strany policistů byla zaměřena na neporušenost chat a chalup a jejich vhodné zabezpečení ze stran majitelů.

2Na Frýdlantsku bylo stejné opatření prováděno ve spolupráci s oddělením služební hipologie, a to v okolí obce Filipovka a Višňová a také v okolí Dětřichova a Větrova. I zde bylo zkontrolováno několik rekreačních chalup, které jsou majiteli v zimních obdobích navštěvovány jen zřídka.

Během proběhlého opatření zkontrolovali policisté několik desítek chat a jiných rekreačních objektů a k nim náležících kůlen a stodol. Provedenými kontrolami nezjistili žádný narušený objekt, ani pohyb závadových osob. Jak policisté zjistili, majitelé své objekty zabezpečují stále kvalitněji, a tímto tak výrazně zamezují násilnému vniknutí ze strany závadových osob.

Po provedených kontrolách policisté ponechali majitelům chat a chalup za okny či dveřmi kontrolní lístek o kontrole jejich objektu.

Nejen během těchto preventivních akcí jsou kontroly rekreačních objektů prováděny, ale policisté se na ně zaměřují i v běžném výkonu služby.

Pachatelé vloupání do uvedených objektů zde nejčastěji odcizují ponechanou elektroniku, starožitnosti, zahradní techniku, ale také potraviny nebo objekt využívají jen pro přespání.

Za uplynulé čtvrtletí tohoto roku řešili policisté v Libereckém kraji celkem 40 případů vloupání do rekreačních objektů, z toho 22 jich bylo na Českolipsku. Celkem 27 se jich podařilo policistům objasnit. 

Co dělat, je-li chata i přes tato opatření vykradena?

Pokud při návratu domů či do rekreačního objektu zjistíme, že máme i přesto vylomený zámek, vysazené dveře z „pantů“, pootevřené či zcela otevřené okno, nebo se na zemi nacházejí střepy z rozbitého okna či dveří, doporučujeme ihned kontaktovat Policii ČR na lince 158.

Nedoporučujeme vstupovat do narušeného objektu. Uvnitř by se i nadále mohl nacházet pachatel. Dále nemanipulujte s žádnými předměty, ani neuklízejte vzniklý nepořádek dříve, než se na místo dostaví hlídka Policie ČR, došlo by tím ke znehodnocení stop, které po sobě pachatel mohl zanechat.
 

14. 4. 2023
por. Zuzana Gelič, DiS.
preventistka KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem