Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté se v rámci dopravně bezpečnostní akce zaměřili na nákladní dopravu

PLZEŇSKÝ KRAJ – V uplynulých dnech proběhla na silnicích Plzeňského kraje republiková dopravně bezpečnostní akce. 

V souvislosti s nepříznivým vývojem dopravní nehodovosti v uplynulých měsících byla vyhlášena celorepubliková dopravně bezpečnostní akce, která se také konala na území Plzeňského kraje. Jejím účelem bylo zintenzivnění činnosti policie na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu ve dnech 13. – 14. října 2022. Policisté spolupracovali s Centrem služeb pro silniční dopravu s mobilními váhami určenými ke kontrole hmotnosti vozidel.

Během uplynulé akce se policisté služby dopravní policie zaměřili zejména na kontrolu nákladní dopravy a autobusů, ale i na dodržování předepsané doby jízdy a dopočinku, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, telefonování za jízdy, na kontrolu technického stavu motorových vozidel a další ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Policisté zkontrolovali celkem 169 vozidel, přičemž zjistili 80 přestupků. Dvaadvacet přestupků oznámili správnímu orgánu k projednání, ostatní přestupky (58) vyřešili na místě uložením pokut v příkazním řízení v celkové částce přes 34 tisíc korun.

Nejčastějším přestupkem bylo překročení hmotnosti vozidla, přičemž stanové váhové limity nedodrželo 26 řidičů nákladních vozidel. Nevyhovující technický stav byl zjištěn v 17 případech, 10 řidičů za jízdy drželo mobilní telefon. Dále policisté uložili 1 kauci v částce 20 tisíc korun za nedodržení předepsané přestávky v řízení. K nejzávažnějším protizákonným jednáním patří požití alkoholu před jízdou, to bylo zjištěno u 1 řidiče a u dalšího policisté odhalili ovlivnění jinou návykovou látkou.

 Ve snaze snížit počet dopravních nehod a nekázeň některých řidičů na silnicích našeho kraje budou policisté v obdobných dopravních akcích v dohledné době pokračovat.

prap. Bc. Iva Vršecká
18. října 2022

vytisknout  e-mailem