Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Policisté se úspěšně podíleli na záchraně lidského života

Benešov nad Ploučnicí - Policisté vybaveni defibrilátorem asistovali při záchraně života muže 

     Operátor tísňové linky 158 přijal v úterý 31. května,  krátce po jedenácté hodině dopoledne oznámení, cestou operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, že na Mírovém náměstí v Benešově nad Ploučnicí,  před místní restaurací se nachází muž, který zkolaboval a měl by být v přímém ohrožení života.   Policisté z obvodního oddělení Benešov nad Ploučnicí, praporčík David Kaplan, praporčík  Marek Braun a nadporučík Václav Knespl  ihned vyjeli na místo.

     Během necelé minuty se dostavili před zmiňovanou místní restauraci, kde se již nacházel strážník Městské policie Benešov nad Ploučnicí Zdeněk Šlinský, který již prováděl nepřímou masáž srdce staršího muže, který ležel na dřevěné lavici na předzahrádce restaurace.  Dle prvotních informací měl ohrožený 58letý muž upadnout do bezvědomí, pravděpodobně s  následnou zástavou srdce, neměl hmatný srdeční tep, nedýchal.

    Policisté z obvodního oddělení Benešov nad Ploučnicí bez jakéhokoli zaváhání muži okamžitě přiložili automatizovaný externí defibrilátor (AED), který mají pro tyto případy ve služebním vozidle a  zahájili resuscitaci.  Přístroj automaticky vyhodnotil stav pacienta,  kdy nejprve nedoporučil výboj, takže policisté pokračovali v nepřímé srdeční masáži, za současného použití ambuvaku. U ohroženého muže začalo docházet k obnovování životních funkcí.   Následně přístroj provedl ještě dva další výboje před příjezdem zdravotnické záchranné služby.  I po příjezdu ZZS dál  pokračovali v srdeční masáži.  Zasahující  policisté, strážník městské policie a záchranáři se po dobu několika dalších minut  střídali při nepřímé masáži srdce, zatímco zdravotníci muže ošetřovali.  U muže se po prováděné resuscitaci podařilo obnovit životní funkce do té míry, že zasahující lékařka rozhodla o převozu muže k vrtulníku letecké záchranné služby.  Následně si zdravotníci muže převzali do své péče a letecky jej transportovali do nemocnice.

     Díky profesionálnímu zásahu policistů prap.  David Kaplana, prap.  Marka Brauna a npor. Václava Knespla, strážníka  městské policie Zdeňka Šlinského a v neposlední řadě také záchranářů  byl muž stabilizován a nyní  je v rukou lékařských odborníků.  Díky pohotovosti všech zúčastněných se podařilo zachránit to nejcennější, lidský život.

Video naleznete zde.
  

Děčín  1. června 2022
prap. Bc. Eliška Kubíčková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje
PČR ÚO Děčín

vytisknout  e-mailem