Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté se služebním autobusem odhalili několik hříšníků

KRAJ - Během akce zjistili na 46 dopravních přestupků. Nejčastěji se jednalo o nepoužití bezpečnostních pásů a telefonování za volantem. 

Na konci uplynulého týdne, 2. října 2020 proběhla další z dopravně bezpečnostních akcí, při níž policisté z Oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje využili k dokumentaci přestupků služební autobus a speciální TOP SPEED TEAM.

Akce probíhala na dálnici č. D10 a na silnici pro motorová vozidla č. I/35. Dopravní policisté se  zaměřili především na nepozornost řidičů nejen osobních, ale zejména nákladních vozidel za volantem, používání povinného bezpečnostního pásu řidičů a spolujezdců, ale dohlíželi také, zda řidiči během jízdy netelefonují či nedrží záznamové zařízení, na způsob jízdy řidičů vozidel, zakázané předjíždění nákladních vozidel v určitých úsecích, respektování dopravního značení, jízdu v jízdních pruzích, technický stav vozidel, zda nemají řidiči předměty bránící ve výhledu z vozidla a plynulý dálniční provoz. 

2Policisté během dne odhalili celkem 46 přestupkům, z nichž 39 jich vyřešili přímo na místě příkazem uložením pokut v celkové výši 17200 Kč a v 7 případech tyto oznámili k dalšímu projednání příslušnému správnímu orgánu.

Výčet nejčastějších přestupků:

  • bezpečnostní pásy 22/7800 Kč + 1 oznámení
  • technický stav 4/2900 Kč
  • držení telefonu za jízdy 11/5300 Kč + 1 oznámení
  • nezabezpečený náklad 2/1200 Kč
  • 1× oznámení přestupku - jízda bez registračních značek, neregistrované nákladní vozidlo
  • 1× oznámení přestupku - řízení bez řidičského oprávnění, řidič dodávky 

V jednom případě řešili policisté řidiče osobního vozidla, který usedl za volnat pod vlivem alkoholu s naměřenou hodnotou 0,38 promile a jednoho řidiče osobního vozidla, který měl pozitivní test na drogy - pervitin.

Během akce neunikl pozornosti ani jeden cyklista, který jevil známky ovlivnění alkoholem, což se později potvrdilo při dechové zkoušce. Naměřená hodnota ukázala přes 1,7 promile.

7V obdobných akcích budou policisté v následujícím období pokračovat. Využití policejního autobusu se ukázalo jako velmi efektivní nástroj."Autobus má při dokumentaci přestupkových jednání výhodu nadhledu, jelikož některá protiprávní jednání řidičů nákladních vozidel nelze za jízdy z osobního motorového vozidla Policie ČR dokumentovat, protože řidiči nákladních vozidel jsou před pohledem policistů obvykle ukryti ve vysoko položené kabině nákladního vozidla", uvedl kpt. Ing. Jan Frieser, MBA z Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Stále se ukazuje nekázeň mnohých řidičů zejména nákladních vozidel, kteří svojí jízdou či nepozorností za volantem, nevěnováním se řízení ohrožují nejen sami sebe, ale zejména ostatní účastníky silničního provozu. O tom svědčí opakovaně množství zjištěných přestupkových jednání.


6. 10. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem