Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté sbírali důkazy pro německé kolegy

Dne 21. března 2011 provedli policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování rozsáhlou realizaci na základě žádosti o právní pomoc Státního zastupitelství v Norimberku (Německo), kterou obdrželi prostřednictvím Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, pobočka Ostrava.  

            Žádost se týká trestního řízení vedeného proti státnímu příslušníkovi Německa (nar. 1962). Tento muž se měl dopustit praní špinavých peněz a zkrácení daně, podle právních předpisů účinných na území Spolkové republiky Německo, přičemž toto jednání je trestné i na území České republiky. Předmětem žádosti je jednak provedení domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků, odebrání vzorků zboží v místě prováděných prohlídek, ale také žádost o provedení následných výslechů třetích osob.
 
            Dne 21. března 2011 proto proběhly jednotlivé úkony- domovní prohlídky, prohlídky jiných prostor a pozemků (sídla firem, čerpací stanice) a výzvy k vydání věcí. Jednotlivé úkony se uskutečnily v Praze, Ostravě, Olomouckém kraji, Moravskoslezském kraji, Jihomoravském kraji a Ústeckém kraji. Celkem pak policisté zasahovali na 20 místech. K akci bylo nasazeno celkem 63 policistů, 1 zásahová jednotka, 40 pracovníků Celní správy ČR a na realizaci se podíleli rovněž 4 pracovníci Úřadu pro celní pátrání v Mnichově. Všechny požadované úkony proběhly úspěšně a v tuto chvíli probíhají výslechy osob specifikovaných v žádosti o právní pomoc.
 
            Na doplnění uvádíme, že trestná činnost spočívá v tom, že podezřelý společně s dalšími osobami v období 2009 - 2011 nakupoval v Polsku tzv. „odbedňovací olej“, který oficiálně dodal do Spolkové republiky Německo, ve skutečnosti však do Rakouska, odkud je toto zboží dále dopravováno na území České republiky, kde se  z odbedňovacího oleje stávají pohonné hmoty (motorová nafta), distribuované přímo na čerpací stanice. Přitom je obcházena povinnost uhradit daň z minerálních olejů. K zakrytí daňové povinnosti je vytvořen fiktivní řetězec obchodních společností, za využití tzv. „bílých koní“. Za popsané období nebyla odvedena daň ve výši nejméně 2,5 milionu EUR.
           
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                        rada ÚOKFK SKPV
Praha, 22. 3. 2011

vytisknout  e-mailem