Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté s pomocí AED zachránili lidský život

JIČÍNSKO – Pomoc naštěstí dorazila včas. 


Jak je již všeobecně známo, rovněž i policisté v okrese Jičín mají ve svých služebních vozidlech k dispozici automatické externí defibrilátory (AED).

Jedná se o život zachraňující přístroj nezbytný pro obnovu srdeční činnosti. Pokud je postižené osobě poskytnuta okamžitá pomoc, nemusí mít náhlá zástava krevního oběhu smrtelné následky. V některých lokalitách jsou to právě proškolení policisté, kteří se dostanou k člověku, kterému selhává srdeční činnost, dříve než profesionální zdravotníci.

A právě taková situace nastala v úterý 4. září krátce před půl devátou ranní v obci Cholenice, kde na místní silnici ležel šestašedesátiletý muž v bezvědomí. Dispečink zdravotnické záchranné služby se spojil s operačním střediskem Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, které na místo vyslalo dvoučlennou hlídku vybavenou defibrilátorem. Konkrétně se jednalo o policisty z obvodního oddělení v Kopidlně. Jakmile na místo během velmi krátké doby dorazili, jeden z nich u pacienta zahájil nepřímou masáž srdce a druhý aktivoval defibrilátor. Ten po vyhodnocení srdeční činnosti provedl dva výboje. Tím se podařilo obnovit životní funkce a policisté následně muže předali zdravotní záchranné službě.

Zde je na místě vyzdvihnout práci policistů, kteří významnou měrou přispěli k záchraně lidského života.

nprap. Aleš Brendl
10. září 2018; 12:40

vytisknout  e-mailem