Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté rozdávali řidičům reflexní vesty

LIBEREC - Dnes se v ulici Vratislavická konala dopravně preventivní akce zaměřená na viditelnost řidičů a spolujezdců při mimořádných událostech v silničním provozu. 

4Řidiči, kteří dnes v dopoledních hodinách projížděli v Liberci, ulicí Vratislavickou, se mohli setkat s policejní hlídkou. Policisté zde na stanovišti ve spolupráci s krajským koordinátorem BESIP obdarovávali řidiče reflexními vestami pro spolujezdce.

Akce, kterou Policie ČR pořádá ve spolupráci s Českou kanceláří pojistitelů, je zaměřená právě na viditelnost řidičů a spolujezdců při mimořádných událostech v silničním provozu a také na správné chování na místě dopravní nehody či poruchy vozidla, či stanou-li se svědky dopravní nehody.

V Česku zákon nařizuje mít v autě jednu reflexní vestu - pro řidiče. Pokud se řidiči auto porouchá nebo má havárii, musí si při výstupu z auta obléknout reflexní vestu. Pro ostatní cestující tato povinnost neplatí. Jenže podle nových pravidel ani oni nesmějí zůstat úplně bez bezpečnostních prvků.

Když totiž vystoupí z auta, stávají se chodcem, pro které již druhým rokem platí nový zákon. Pokud by se zbytek cestujících pohyboval po neosvětlené silnici mimo obec, musí být vybaveni reflexními prvky. 

1
Pokud tomu tak není, je více než pravděpodobné, že je další řidiči uvidí až na poslední chvíli. V minulosti se stalo již několik případů, kdy řidiči sice vyvázli při dopravní nehodě bez zranění, a ve chvíli, kdy opustili vozidlo, srazilo je jiné auto. 

Jiná pravidla však platí v jiných zemích, např. na Slovensku, v Rakousku nebo v Itálii jejich počet reflexních vest v autě musí odpovídat tomu, kolik tam cestuje lidí.

České předpisy nestanovují, kde musí být reflexní vesta uložena. Řidiči ji tak mohou mít uloženou klidně také v kufru. Opět toto pravidlo neplatí v jiných státech, kde požadují, aby reflexní vesta byla umístěna v dosahu řidiče. To doporučujeme i českým řidičům.

Při akci byli řidiči informováni o správných zásadách jednání v případě, že budou účastníky či svědky dopravní nehody a jak se správně chovat v silničním provozu v případě poruchy na vozidle.

Policisté během akce rozdali reflexní vesty více jak dvěma desítkám řidičů. 
 

14. 12. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem