Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté rozdávali reflexní tašky seniorům

LIBEREC - V úterý proběhla v centru Liberce dopravně preventivní akce zaměřená na viditelnost chodců v seniorském věku v rámci celorepublikové kampaně "Vidíme se?"  

V úterý 12. prosine 2016 se během dne mohli občané krajského města setkat u vybraných obchodních center s dopravními policisty, kteří v rámci celorepublikové preventivního projektu "Vidíme se"  rozdávali chodcům seniorského věku tašky s reflexními prvky a zároveň jim vysvětlovali důležitost jejich viditelnosti. Jedná se o společný projekt Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezídia ČR a oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

1

Každý den dochází na silnicích k vážným dopravním nehodám. Jejich obětmi bývají často chodci. Příčinou mnoha tragických nehod je právě nedostatečná viditelnost. Vidět a být viděn“ – je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti platí dvojnásob. Chodec, který není dostatečně vidět, je velmi snadno přehlédnutelný a mnohdy se tak stává pro řidiče téměř nevidtelným. Řidiči, kteří srazili chodce za snížené viditelnosti, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě. Proto je cílem akce  naučit chodce používat reflexní prvky a docílit tak jejich zviditelnění v silničním provozu. 

Od února letošního roku platí novela zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, kde je přímo uvedeno:

„Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“

Tato povinost však neplatí v obci. Přesto chodcům i cyklistům doporučujeme, aby reflexní prvky používali i v obci, neboť i přes veřejné osvětlení bývají mnohá zákoutí ulic a silnic temná. 

„Reflexní doplňky jsou účinným pomocníkem, jak zviditelnit chodce za tmy a snížené viditelnosti. Nejsou však všemocnou ochranou, která v případě hrubého porušení zásad bezpečného pohybu v silničním provozu zabrání vzniku fatální dopravní nehody,“ říká dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje Roman Budský"Za snížené viditelnosti řidiči nejlépe vnímají chodce s reflexními doplňky umístěnými na pohyblivých částech těla – ideálně nad zápěstím a nad kotníkem. Na pohybující se světélkující body reagují zhruba 3x dříve než na reflexní plošky staticky umístěné na trupu. Samozřejmostí je nošení reflexních doplňků na straně ke středu vozovky, musí být viditelné pro řidiče přijíždějící k čelu, ale i k zádům chodce." dodává Roman Budský

Tradičně bývají voleny pásky v barvě bílé. Je zde ovšem úskalí, že chodec – ač řádně označen - nebude řidičem včas rozpoznán, neboť postava jdoucí po krajnici může snadno splynout s bílým vodorovným dopravním značením. Negativní roli sehrává i bílá barva veřejného osvětlení či světlometů protijedoucích vozidel. 

Statistika dopravních nehod s účastí chodců v Libereckém kraji:

  2015 2016 (od 20.2. do 20.11.)
Celkem DN s účastní chodců 115 96
Počet DN zaviněných ze strany chodců 49 27
Počet DN mimo obec 7 4

Celkově byl zaznamenán ve srovnání s loňským rokem pokles dopravních nehod s účastí chodce. Na pokles počtu dopravních nehod s účastí chodců mají určitě vliv preventivní i represivní aktivity zaměřené na viditelnost chodců, avšak ke snížení počtu těchto nehod nedošlo pouze v důsledku těchto aktivit.

Na Liberecku máme do poloviny prosince 2016 evidováno celkem 1581 dopravních nehod, z nichž 54 je s účastí chodců, z toho v 11 případech je zavinil chodec. Ve dvou případech došlo k úmrtí chodců, 8 jich bylo zraněno těžce a 40 lehce.

K tragické dopravní nehodě, kde byla na vině špatná viditelnost cyklisty, došlo na počátku září letošního roku na Českolipsku. 
 

"Akcím ke zviditelňování chodců se Krajské ředitelství policie Libereckého kraje již delší dobu aktivně věnuje a po proběhlých informačních kampaních kvitujeme jejich úspěšnost. Zaznamenali jsme vysokou informovanost chodců ve vztahu k jejich zviditelnění.  Naprostá většina chodců pochopila, že za určitýh podmínek se stávají pro řidiče motorových vozidel neviditelní. Zbývá však menšinová skupina chodců, kteří o povinnosti nosit za určitých podmínek prvky z retroreflexního materiálu sice věcí, ale z různých důvodů tak i nečiní. Těmto účastníkům nepomáhá ani domluva policistů, a proto pro ně zbývá poslední nástroj, a tím je represe. " uvedl kpt. Ing. Jan Frieser z odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Liberekého kraje.

V rámci krajského ředitelství uložili policisé za tento typ přestupkového jednání kolem 40 pokut. 

Sankce pro chodce, který se za snížené viditelnosti pohybuje po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, kdy na sobě nemá prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu na pozemních komunikacích je:

  • v blokovém řízení pokuta do výše 2000 korun
  • nebo ve správním řízení pokuta od 1500 do 2500 korun

Policisté mají již naplánovány  na viditelnost chodců v nadcházejícím období několik dalších akcí.

14.12.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

 


 

vytisknout  e-mailem