Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté recidivistu zadrželi bezprostředně po vloupání

LIBERECKO – Na zahradním traktůrku vyrazil vstříc úsvitu. Východ slunce však mohl pozorovat už jen přes zamřížovaná okna policejní cely. 

I v brzkých ranních hodinách, kdy se většina oddává blaženému spánku, jsou tací, kteří se věnují zcela jiným aktivitám. Někteří se v podroušeném stavu vrací z restauračních zařízení využívajíc stínů vrhaných pouličními lampami. Jiní se starají o to, abychom my ostatní měli na pultech obchodů například čerstvé ranní pečivo. Jsou však i jedinci, kterým se v myslích rodí plány, jak připravit ty snící o majetek. Na samotné myšlence by asi nic moc špatného nebylo. Problém nastává v situaci, kdy traktůrek.pngse vizi pokusí zrealizovat. Jedním takovým byl 44 letý muž z Jablonecka. V pondělí 19. července, krátce před půlnocí, vyrazil pomalou chůzí z Vratislavic do Krásné Studánky. Ač mu turisticky zajímavý noční výšlap skýtal dostatek prostoru a času, během čehož mohl dosyta přemítat nad provedením svého plánu, následná realizace vloupání a krádeže se do kriminalistických sborníků zřejmě nezapíše.

Jakmile krátce před úterní třetí ráno dorazil k místnímu sportovišti, neprojevil lehce dehydrovaný recidivista žádnou překvapivou nápaditost. Velmi dobře věděl, že se v jednom ze skladů areálu nalézá zahradní traktůrek, který byl předmětem jeho zájmu. A tak šel přímo na věc. Nejprve vykopl dveře nedaleké garáže, v níž se zmocnil klíčů od přístavku, ve kterém spočíval pomerančový traktůrek. Posléze své kroky nasměroval k přístavku s vůní benzínu. Lapka během několika okamžiků již trůnil na oranžovém stroji a za hluku spalovacího motoru vyrazil do noci. Před výjezdem z areálu si ještě pohrával s myšlenkou využít celkem slušné nosnosti stroje. Když už měl tedy zajištěnu přepravu zpět do Vratislavic, využil i možnosti něco si do místa aktuálního bydliště dovézt. Pravděpodobně jej zmohl i dlouDveře.pnghý ranní pochod a dostavila se ona lehká dehydratace. Zašel tedy do nedalekého restauračního zařízení, kde se vybavil několika lahvemi alkoholu. Po vypáčení okna si přisvojil nejen lihoviny, ale i několik dalších drobností. S naditým batůžkem a motorovou pilou, kterou nemohl bezprizorně nechat ležet ve skladu, vítězoslavně usedl na stroj barvy zralého pomeranče. Sešlápl plynový pedál a vydal se vstříc novému dni. 

A nyní se dostáváme na začátek našeho příběhu. Na lince 158 se rozezvučil telefon. „Jedu se zbožím přes Krásnou Studánku a proti mně profrčel chlápek na zahradním traktůrku. Zajímalo by mě, co bude ve tři ráno kde sekat.“ Jsou i lidé, kteří se v brzkých ranních hodinách starají o to, abychom na pultech obchodů měli my, spáči, dostatek čerstvých potravin. Nezbývá než tedy poděkovat skutečným pracujícím, že si všímají neobvyklých událostí. Jen tak mohly hlídky chrastavských a libereckých policistů během několika okamžiků zastavit větrem ošlehaného šoféra oranžového zahradního traktůrku. Východu slunce se za volantem dravého čtyřtaktu nedočkal. Putoval do policejní cely, odkud mohl vycházející sluneční kotouč pozorovat již jen skrz zamřížovaná okna.

Nyní mu za krádež v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody v délce od šesti měsíců až po tři léta. Majitelé si škody vyčíslili na částku bezmála 15 tisíc korun.

27. července 2021
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem