Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté radili lidem, jak proti zlodějům

Rady se týkaly nejen předvánočních nákupů, ale i toho, jak se o Vánocích nedostat do zbytečných problémů. 

Blansko - Měsíc prosinec je každoročně měsícem, kdy v souvislosti s vánočními nákupy roste množství vozidel v silničním provozu, množství chodců před obchodními středisky, v centrech měst. Dopravní zácpy pak vedou k řadě dopravních nehod, přibývá také majetkové trestné činnosti jak na místech, kde parkují vozidla, tak i v samotných nákupních centrech, supermarketech a tržištích.
    Vzhledem k těmto skutečnostem policisté na Blanensku zahájili preventivně bezpečnostní opatření Market, kdy se zaměří právě na dohled nad silničním provozem a na prevenci proti drobným krádežím.
    Policisté s hlídkami začali už minulý víkend, pokračovat budou i o následujících dvou víkendech a pak také před koncem roku, kdy opět lidé vyrazí do obchodů jednak na povánoční slevy, ale také pro občerstvení na silvestrovské oslavy.
   Kromě těchto opatření ještě lidé nakupující v blanenském Kauflandu dostanou od blanenských policistů speciální letáčky s radami, jak předcházet krádežím nebo jak postupovat v případech odcizení platebních karet. Supermarket Kaufland byl vybrán policisty záměrně, neboť je místem s velkým pohybem nakupujících a tím je zde také velká pravděpodobnost, že může být někdo z nich okraden. Kromě toho vedení prodejny projevilo zájem podílet se na prevenci proti této majetkové trestné činnosti.
  
   Jak se tedy před vánočními svátky uchránit před zloději?
>       Jedním z nešvarů (převážně u mužů)  bývají obsahy zadních kapes u kalhot, které se často stávají terčem zlodějů. Snadno jsou tak pro ně dostupné  peněženky, osobní doklady, mobilní telefony a jiné obsahy kapes. 
>      Pro ženy se obdobně stávají terčem útoku peněženky a jiné cennosti zanechané navrchu kabelky nebo nákupní tašky.
>      Další kapitolu tvoří doklady. Není vhodné doklady nosit uložené v peněžence. Doklady noste odděleně. 
>       V případě většího obnosu je dobré tento rozdělit a umístit v různých částech kabelky či tašky.
>       Pozor na platební karty, které jsou snadnou kořistí v případě krádeží kabelek, tašek či peněženek. O to víc, ve většině případů bývá často obsahem peněženky i čtyřmístné identifikační číslo (PIN). V případě krádeže pak stačí chvilička k tomu, aby pachatel z této platební karty stačil vybrat Vaše úspory.
>      Velice často policisté řeší případy krádeží kabelek a tašek z nákupních košíků. Mějte své věci stále na očích. I chvilička nepozornosti stačí k tomu, aby Vás zloděj o Vaše věci obral. To platí i o věcech odložených například v restauracích, čekárnách u lékaře, v dopravních prostředcích apod.
>       Vyvarujte se místům většího pohybu lidí, tlačenicím, ať už v dopravních prostředcích, na zastávkách, ale i ve frontě na placení v nákupním středisku.
                                                                              Statistika – teritorium blanenského okresu
 
krádeže na osobách
neoprávněné držení platební karty
celé září 2008 
3
12
celý říjen 2008
5
13
celý listopad 2008
4
13
1.-11. prosince 2008
3
8
 
 

vytisknout  e-mailem