Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté prověřují letos už šestnáct případů okradených seniorů

KRAJ VYSOČINA: Pachatelé vymýšlejí stále nové legendy, které ke krádežím využívají 

V letošním roce došlo v Kraji Vysočina k 16 případům, kdy se obětí trestného činu stal senior. Poškozeným při nich vznikla škoda přes 900 tisíc korun. Ve většině případů pachatelé seniory podvedli nebo okradli přímo v jejich bydlištích, někdy se jednalo o celoživotní úspory seniorů.
Pachatelé, kteří se při páchání trestné činnosti zaměřují na seniory, jsou jednotlivci ale i dobře organizované skupiny. Trestných činů se mnohdy dopouštějí na území celého kraje případně republiky. Za staršími občany přicházejí do jejich domovů a pod různými záminkami z nich pak lákají peníze. V dalších případech jeden ze skupiny pachatelů pouze odvede pozornost poškozeného a další prohledává dům a krade peníze a cennosti. Poškození bývají převážně z řad lidí, kteří bydlí v menších obcích, v poslední době ale narůstá počet okradených seniorů z města. Při krádežích pachatelé využívají momentu překvapení a své mnohdy až neuvěřitelné drzosti.
K trestné činnosti páchané na seniorech dochází napříč celým Krajem Vysočina. Na Jihlavsku už policisté v letošním roce prověřují pět případů, na Pelhřimovsku šest, na Žďársku tři a po jednom případu prověřují havlíčkobrodští a třebíčští policisté.
 
JIHLAVSKO
Na konci února přišel k bytu seniorky v Jihlavě muž, který řekl, že jde zkontrolovat výpis SIPO. Dále tvrdil, že má žena nedoplatek a sedmaosmdesátiletá seniorka mu svěřila svoji platební kartu, aby muž platbu uhradil. Následně z výpisu zjistila, že pachatel vybral z účtu přes šedesát tisíc korun.
Dalšího seniora okradl pachatel v Jihlavě v pátek 22. března. Zazvonil u jeho bytu, představil se jako pracovník energetické společnosti a řekl, že mu nese přeplatek. Když senior pachatele pustil do bytu, stačilo už jen vyndat pětitisícovou bankovku a tvrdit, že potřebuje dva tisíce vrátit. Jeho cílem bylo tímto způsobem zjistit, kde má senior uložené peníze. Jakmile poté odvedl jeho pozornost a poslal seniora zkontrolovat elektřinu do jiného pokoje, odcizil částku přibližně 200 tisíc korun. 
Podle téměř shodného scénáře podvedli pachatelé seniory v pátek 29. března v Třešti a v pátek 5. dubna v Polné. Devadesátiletá žena přišla o čtyřicet tisíc korun a třiaosmdesátiletou seniorku pachatelé připravili o více než šedesát tisíc korun. V obou případech bylo základem podvodu tvrzení, že vnuk potřebuje peníze na koupi vozidla. K první seniorce přišla do bytu neznámá žena, která poté předala podvedené telefon s tím, že hovoří s jejím vnukem a v druhém případě podvodník vydávající se za vnuka zatelefonoval seniorce s tím, že si pro peníze pošle kamarádku. V obou případech seniorky poté peníze neznámé ženě předali. Jedna z podvedených tak učinila i přesto, že měla sama pochybnosti o tom, že hlas muže se neshodoval s hlasem jejího skutečného vnuka, druhé seniorce muž tvrdil, že je nemocný a chraptí.
Další podvodník okradl seniory ve věku osmdesát a třiasedmdesát let na přelomu března a dubna v Třešti. Tentokrát se pachatel vydával za pracovníka plynárenské společnosti. Od manželů podvodně vylákal finanční hotovost šestnáct tisíc korun jako zálohu za zprostředkování služeb.
 
TŘEBÍČSKO
V dubnu okradl pachatel seniorku v Třebíči. Devětaosmdesátiletá žena ho pustila do rodinného domu. Pod záminkou rozměnění finanční hotovosti zjistil, kde má seniorka uložené peníze a poté je v nestřeženém okamžiku odcizil.
 
PELHŘIMOVSKO
Ve čtvrtek 3. ledna v obciČejov okradla trojice pachatelů osmdesátiletou seniorku. Pachatelé se do jejího domku, který obývá společně s invalidním manželem, vloudili kolem třinácté hodiny pod záminkou broušení nožů. Dva muži potom paní zabavili v kuchyni a žena prohledala ložnici, kde pod polštářem na křesle našla obálku s téměř deseti tisíci korunami, kterou odcizila. Poté pachatelé z domu odešli.
V pátek 22. února přišly do rodinného domku osmdesátileté paní v obci Křelovice dvě ženy s tím, že jdou zkontrolovat vodoměr. Jedna z žen seniorku zabavila a druhá vnikla do obývacího pokoje, kde vypáčila skříňku v obývací stěně a z ní odcizila finanční hotovost 100 tisíc korun. Dalších téměř 10 tisíc korun sebrala ze stolku.
V období od 18. do 28. března přijali policisté na Pelhřimovsku celkem čtyři oznámení od seniorů, od kterých dosud neznámý pachatel podvodně vylákal peníze nebo se o to pokusil. Ke dvěma případům došlo v Černovicích, další dva se staly v Pacově. Ve všech případech zvolil pachatel stejný způsob – zavolal poškozeným na pevnou telefonní linku a vydával se za jejich vnuka. Při rozhovoru nenápadně zjistil jméno vnuka poškozených a poté pod jeho jménem poprosil seniorky, že potřebuje půjčit větší finanční částku, většinou na zakoupení nového automobilu. Když souhlasily, řekl, že si pro peníze pošle svoji kamarádku. Ve dvou případech poškozené předaly peníze neznámé mladé ženě, jednalo se o částky dvacet a třicet tisíc korun. V obou případech poškozené k popisu dívky uvedly, že se jednalo o mladou ženu ve věku kolem dvaceti let, výšky 160 – 165 cm, štíhlé postavy a světlých vlasů.
 
ŽĎÁRSKO
Kolem čtvrté hodiny odpoledne 27. února okradly tři neznámé ženy seniory v obci Meziboří. Ženy vnikly odemčenými dveřmi do rodinného domu a vstoupily do obývacího pokoje, kde se v tu dobu nacházela jeho devětasedmdesátiletá obyvatelka. Jedna z žen se jí začala vyptávat, zda nemá na prodej nějaké kůže a společně vyšly do předsíně. Další z žen pak vnikla do ložnice, kde v posteli ležel třiaosmdesátiletý bratr staré paní, který je kvůli zdravotnímu stavu převážně upoután na lůžko. Žena ho přesvědčila, aby s ní odešel na chodbu a mezitím třetí z žen vnikla do ložnice a ze skříně odcizila finanční hotovost 70 tisíc korun.
K dalšímu případu došlo 4. dubna ve Velkém Meziříčí. Dvaadevadesátileté ženě volal na pevnou telefonní linku muž, který se představil jako její vnuk Jiří. Požádal ji, aby mu půjčila 40 tisíc na koupi nového auta. Řekl, že si pro peníze pošle svoji kamarádku Danu. Paní poté odešla na poštu a z účtu vybrala hotovost 40 tisíc. Tu pak před domem předala mladé štíhlé ženě s blond vlasy. Když večer volala svému vnukovi, zda peníze dostal, nic o tom nevěděl.
V pátek 5. dubna kolem poledne okradly neznámé ženy v obci Nížkov starší manželský pár. Dvě ženy tmavší pleti vnikly na dvůr rodinného domku a pod záminkou koupě různých věcí vylákaly manžele před dům. Tam zaměstnaly jejich pozornost a mezitím třetí žena vnikla do obytných prostor domu, které prohledala a z ložnice odcizila finanční hotovost téměř 60 tisíc korun.
 
Rady pro seniory jak se nestát obětí podvodníka
Policisté by chtěli na seniory důrazně apelovat, aby byli ve vztahu k cizím lidem nebo k osobám, u nichž si nemohou osobně ověřit jejich totožnost, více obezřetní.
Senioři by neměli otevírat dveře domu nebo bytu, aniž by se předem přesvědčili, kdo za nimi je. V žádném případě by neměli neznámé osoby zvát do svých domovů a při každém opuštění domu by za sebou měli uzamknout dveře. Zvláště senioři žijící sami v rodinných domech by měli zamykat už vstupy na pozemek domu a dále být důslední v zamykání dveří vedoucích do domu. Mít zamčené vstupní dveře je vhodné i v době, kdy je senior v domě, samozřejmostí je uzamknout dveře vždy, když dům jeho obyvatel opustí, i kdyby to bylo jen na chvilku třeba na zahradu. Otevřít dveře je vhodné až po zjištění, kdo za nimi vlastně je, a to dotazem nebo pohledem z okna. Pachatelé, kterých je v mnoha případech větší množství nemá senior šanci uhlídat, pokud mu už do domu vniknou.
Pozor je nutné si dát zvláště na podvodníky, kteří se zkoušejí do domů dostat s legendou, že potřebují vodu k napití či do vozidla, využít toaletu, poskytnout péči svému dítěti či peníze pro kamaráda, který je zraněný v nemocnici.
Pokud seniory telefonicky kontaktuje příbuzný a žádá o půjčení peněz, měl by si senior tuto informaci vždy ještě před předáním hotovosti zpětně osobně ověřit, je také vhodné trvat na předání peněz přímo příbuznému, který o půjčku požádal. Vydání peněz neznámému člověku s sebou vždy nese velké riziko.
V případě příchodu osoby, která vystupuje jako pracovník různých organizací, úřadů či služeb, by si měli senioři nechat předložit průkaz nebo zavolat na úřad nebo instituci, na kterou se odvolává. Po dobu ověřování údajů je nutné, aby neznámá osoba zůstala v každém případě před bytem a nedostala se do jeho vnitřních prostor.
Není vhodné zvát do svých domovů osoby, které nabízejí nejrůznější služby nebo výhodné nákupy nejrůznějšího nádobí, pomůcek pro odpočinek a relaxaci. Pozor je nutné si dát u nabízených služeb jako například broušení nožů a u osob, které nabízejí výkup železa, peří, domácích zvířat.
Rizikem je pro seniory uzavírání jakýchkoli smluv, pokud na ně obchodní jednatel spěchá a neumožní jim důkladně se seznámit s podmínkami dané smlouvy.
Při pohybu seniorů po ulicích je zejména ve večerních hodinách vhodné se vyhýbat opuštěným, špatně osvětleným místům.
 
Pokud v blízkosti svého bydliště spatříte pohyb podezřelých osob, oznamte tuto skutečnost na linku 158. Pokud se stanete obětí zloděje, okamžitě si zapište popis osoby a typ vozidla, jeho registrační značku a barvu. Při pátrání po pachateli jsou takovéto indicie velice důležité.
 
por. Bc. Monika Pátková
por. Bc. Jana Kroutilová
19. dubna 2013
 

vytisknout  e-mailem