Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté prověřovali znalosti dětí

BRNO-VENKOV: V Kuřimi probíhal branně vědomostní závod 

Po úspěšném nultém ročníku branně vědomostního závodu Maják konaném vroce 2008 byl dne 23. června 2009 uspořádán 1. ročník tohoto závodu Maják 2009. Stejně jako loni byl závod vyhlášen pro školy v rámci služebního obvodu Obvodního oddělní Policie ČR Kuřim pro věkovou kategorii 9 - 10 let, tedy pro žáky čtvrtých tříd základních škol. Závod byl pořádán Obvodním oddělením Kuřim ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Tišnov.

Trať závodu byla tentokrát situována kolem rybníku Srpek, start závodu byl u viaduktu železniční vlečky u ulice U Stadionu v Kuřimi, kde byl také i cíl závodu. Okruh měl kolem 2 km a děti plnily úkoly celkem na devíti stanovištích.

Ačkoli byl ze strany škol i letos o soutěž velký zájem, nakonec se vlivem nepříznivých okolností na startovní čáru postavily jen dvě školy a to ZŠ Veverská Bítýška a ZŠ Kuřim Jungmannova. Do soutěžního klání se pustilo celkem 6 družstev o pěti až šesti členech, a to dvě družstva ze ZŠ Veverské Bítýšky a čtyři ze ZŠ Kuřim Jungmannova. Obě školy tak mohly posoudit, která je na tom s vědomostmi a dovednostmi lépe.

Po krátkém úvodu se děti tedy vrhly do vzájemného zápolení. Během trasy závodu si děti procvičily paměť, ukázaly své znalosti ze sportu a kultury, změřily své síly v ryze sportovních disciplínách jako hod granátem nebo střelba ze vzduchovky. Samozřejmě nechyběly ani úkoly ze základních vědomostí zdravovědy a otázky týkající se bezpečnosti jak v silničním provozu, tak v běžném životě. Na zvláštním stanovišti pak děti ukázaly svůj um v hasičských dovednostech, a také zodpovídaly otázky týkající se požární bezpečnosti.

Děti pojaly zápolení opravdu vážně a opět nám ukázaly, že se za své výkony rozhodně nemusí stydět, i to, že některé znalosti je třeba u dětí stále procvičovat. Na vítězných stupních se nakonec objevily obě soutěžící školy, kdy první příčku obsadilo družstvo ZŠ Jungmannova 4, druhou příčku družstvo ZŠ Veverská Bítýška 1 a třetí příčku družstvo ZŠ Jungmannova 1. Obě školy, a koneckonců i my, jsme se pak po vzájemném zápolení utvrdily v tom, že děti jsou všude stejné, jen jde o to, co vše jim jako dospělí dokážeme předat.

Všichni soutěžící obdrželi za své výkony spoustu hezkých cen, které byly pořízeny i za laskavého přispění Městského úřadu Kuřim a první tři družstva navíc byla navíc oceněna pamětními poháry. Nikdo tak neodešel s prázdnou a my doufáme, že si děti mimo cen odnesly i pěkné zážitky a ponaučení.


 

 


 

Za kolektiv OOP Kuřim
 

npor. Mgr. Monika Kvasničková

 

nprap. Robert Mach
 

Foto: prap. Zbyněk Houdek

Odkazy do noveho okna

DSCN2190

DSCN2190 

Detailní náhled

DSCN2201

DSCN2201 

Detailní náhled

DSCN2202

DSCN2202 

Detailní náhled

DSCN2210

DSCN2210 

Detailní náhled

DSCN2248

DSCN2248 

Detailní náhled

DSCN2254

DSCN2254 

Detailní náhled

DSCN2264

DSCN2264 

Detailní náhled

DSCN2267

DSCN2267 

Detailní náhled

DSCN2269

DSCN2269 

Detailní náhled

DSCN2321

DSCN2321 

Detailní náhled

DSCN2324

DSCN2324 

Detailní náhled

DSCN2326

DSCN2326 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem