Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté prováděli kontroly na vodní nádrži Švihov

HAVLÍČKOBRODSKO: Na přehradě byl poprvé nasazen zcela nový prám  

Včera, v pondělí 27. července, se policisté zaměřili na kontrolu vodní nádrže Švihov, důležitého chráněného vodního zdroje, neboť se jedná o zásobárnu pitné vody pro Prahu, část Středních Čech i Vysočinu.
 
„Vodní nádrž Švihov je v ochranném pásmu prvního stupně kam nesmí nikdo kromě kompetentních osob z Povodí Vltavy a policie,“ přiblížil npor. Mgr. Bc. Roman Krecl, vedoucí obvodního oddělení Světlá nad Sázavou. Jak dále dodal, do oblasti je zakázán vjezd vozidel a vstup pro lidi, kteří by chtěli k přehradě za jakýmkoli účelem, ať už by se jednalo o koupání, kempování, rybaření, turistiku či jakékoli další aktivity.
 
Policisté mají k dispozici policejní člun Ryds, se kterým kontrolují přehradu již několik let. Aktuálně využívají ještě zcela nový prám, který měl v pondělí na přehradě svoji premiéru.
„Člun je rychlejší, motor má větší výkon, a může jet až šedesátikilometrovou rychlostí. Prám má své výhody převážně ve větší kreativitě při jeho využití a je úspornější. Kombinace využívání obou je ideální,“ řekl komisař Roman Krecl.
 
V době od devíti hodin dopoledne do tří odpoledne kontrolovala dodržování zákona na přehradě více než desítka policistů se dvěma čluny a dvěma policejními vozidly, která objížděla okolí přehrady a policisté kontrolovali břehy vodní nádrže. Do kontrol se zapojili policisté obvodního oddělení Světlá nad Sázavou a policejní stanice Ledeč nad Sázavou. Na ledečské stanici mají výcvik na motorový člun všichni policisté, ve Světlé nad Sázavou je to přibližně polovina.
 
Z policejního přístaviště v blízkosti Budče vyrážely na přehradu po deváté hodině dopoledne dvě hlídky. Jedna ve člunu mířila na jih proti proudu Želivky. Prám jel ke hrázi a k torzům nedostavěných dálničních mostů poblíž Hulic. Hlídky ve vozidlech vodní nádrž Švihov postupně objížděly a policisté obcházeli a kontrolovali břehy z míst, které jsou přístupné. Zároveň spolu byli policisté ve člunech a ve vozidlech v kontaktu, předávali si informace a v případě potřeby spolu spolupracovali.
 
Policisté nalezli a zkontrolovali během akce v ochranném pásmu celkem dvanáct osob, jednalo se převážně o turisty, přestupková jednání se všemi řešili domluvou.
 
„V minulosti vyjížděl člun na přehradu jen zřídka, to bychom chtěli změnit. Nyní chceme provádět kontroly alespoň dvakrát do týdne,“ dodal komisař Roman Krecl.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
28. července 2015
Odkazy do noveho okna

vodní nádrž Švihov

vodní nádrž Švihov 

Detailní náhled

vodní nádrž Švihov

vodní nádrž Švihov 

Detailní náhled

vodní nádrž Švihov

vodní nádrž Švihov 

Detailní náhled

vodní nádrž Švihov

vodní nádrž Švihov 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem