Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté přivítali své kolegy veterány

RYCHNOVSKO - Setkání odstartovalo budoucí spolupráci.  

Historicky první setkání rychnovských policistů se svými bývalými kolegy ze sdružení "Veterán Policie ČR" se zdařilo. Odstartovalo tak novou spolupráci a budoucí setkávání.

Slavnostní a svým způsobem historické chvíle zažili policisté Územního odboru v Rychnově nad Kněžnou v pátek 10. července odpoledne. Na své kolegy se poprvé přišli podívat dnes již bývalí policisté, členové sdružení „Veterán Policie ČR“. K setkání velkou měrou přispěl emeritní kapitán Josef Martinec, který se o rychnovskou základnu stará  a které předsedá.
Šestnáct bývalých kolegů přivítal ve velké zasedací místnosti vedoucí rychnovského Územního odboru plk. JUDr. Zdeněk Hlaváček spolu se svým zástupcem plk. Ing. Vladimírem Vachem a velitelem Oddělení obecné kriminality npor. Bc. Richardem Chaloupkou.
Po přivítání a vzájemném představení se slova ujal vedoucí rychnovské policie plk. JUDr. Zdeněk Hlaváček a nastínil, co nového se zde  v posledních letech uskutečnilo, k jakým změnám došlo a jaké jsou nové plány a cíle do budoucnosti.
Veterány pak pozval na prohlídku techniky ve dvoře budovy našeho odboru, kde na ně čekali dopravní a pořádkoví policisté s prezentací současné výstroje a výzbroje mužů zákona, služebních vozidel, motocyklu i jízdního kola. Novinkou pro bývalé kolegy bylo i vozidlo MKKC – mobilní kontaktní a koordinační centrum, které policisté využívají při krizových situacích v terénu.
Závěrečná část setkání byla věnovaná ukázce modernizace práce policistů, která je dnes již zcela v režii počítačů a technologiemi s nimi souvisejícími. Sloužící policisté si naopak  se zájmem vyslechli informace o činnosti sdružení "Veterán Policie ČR" a zejména pak osobní a pracovní příběhy svých bývalých kolegů.
Setkání proběhlo ve skvělé atmosféře a přineslo mnoho nového, pozitivního oběma stranám. Záměr setkávat se se svými bývalými kolegy, čerpat z jejich zkušeností  a potkat se s nimi při různých příležitostech, je příslibem pro budoucí úspěšnou spolupráci.

V současné době je v České republice 3 419 členů sdružení Veterán Policie ČR. V Královéhradeckém kraji je jich zaregistrováno 120 a z toho 19 je z Rychnovska.
Sdružením bývalých příslušníků policejního sboru vzniklo 15. listopadu 2007 jako občanské sdružení Veterán Policie České republiky. Jedná se o nezávislou, dobrovolnou, neziskovou, profesní a zájmovou organizaci sdružující bývalé policisty bez ohledu na dosaženou hodnost a služební zařazení.
Jedním z cílů sdružení je prohloubit a upravit vzájemné vztahy k účinnější spolupráci příslušníků Policie České republiky a bývalých policistů s cílem šířit dobré jméno Policie České republiky, jakož i pomoci v rámci svých možností v boji proti páchání trestné činnosti, zejména na úseku preventivní a výchovné práce.
Veteráni také mohou v souladu se zákonem o Policii ČR může na základě souhlasu policejního prezidenta nosit při vhodných příležitostech služební stejnokroj s odlišným označením – znakem, který se umisťuje na levém rukávu stejnokroje PČR místo znaku, který užívají policisté ve služebním poměru.
Více ZDE

por. Mgr. Alena Kacálková
14. července 2015

vytisknout  e-mailem