Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté přivezli medaile

Sportovní úspěch severomoravských policistů - karatistů na světových hrách. 

sportovci Vancover 1.jpg

Ve dnech 31. 7. – 9. 8. 2009 proběhly ve Vancoveru Světové hry policistů a hasičů. Do Kanady vyslalo své zástupce 53 zemí z celého světa. Přijelo téměř deset tisíc sportovců. Ani v takové konkurenci nezůstali mimo hru dva severomoravští policisté, kteří si přivezli ze zámoří cenné kovy.
Oba jsou karatisté Baníku Havířov a medaile získali ve váhové kategorii do 75 kilogramů.
Prvním z nich, startujícím s dalšími devatenácti karatisty v kategorii do 30 let, je Jiří Junek. Jedná se o policistu z Územního odboru policie Karviná. Na takto prestižní policejní soutěž byl vyslán poprvé. Premiéra se mu dokonale vydařila. Zlato měl na dosah, ale vzhledem k uděleným trestným kontaktům skončil na stříbrné pozici. Jak hodnotí svůj výkon? „Jsem se stříbrnou medailí spokojený. Pravdou je, že zpočátku jsem byl zklamaný, že nemám zlato. Výkon jsem totiž podal dobrý. Ale konečné umístění určitě ovlivnily výroky rozhodčích ve finálovém zápase, které mne poškodily.“
Policista se karate věnuje od svých 13 let. Rád by jel samozřejmě na příští světové hry. Ale nejen na ně. Určitě by neodmítl účast na evropských policejních hrách, které se budou konat příští rok v Andoře. A dále, v Českých Budějovicích se konají za měsíc Mezinárodní závody policie, kde bude společně s kolegou obhajovat zlaté medaile, které získali na tomto klání minulý rok.
Druhým úspěšným karatistou je Marek Hegedüs. Policista, který pracuje ve Školním policejním středisku Frýdek-Místek, startoval v kategorii nad 30 let (společně s dalšími 18 karatisty). Nebyla to jeho premiéra.

sportovci vancover 2.jpg

„V roce 2005 jsem byl na těch samých hrách, které se konaly v Quebecku. Obsadil jsem 2. místo. A v roce 2007 jsem získal zlato v Adelaide. Takže jsem samozřejmě odjížděl s cílem vše zopakovat,“ uvedl policista. A jak probíhala samotná soutěž? „První i druhé kolo jsem vyhrál bez problémů,“ říká karatista. O možnost získat nejcennější kov však přišel v semifinále. Podlehl totiž borci, který později v kategorii zvítězil. Jak sebekriticky přiznal, za porážku si mohl sám, protože takticky nezvládl souboj. Počáteční chyby, které udělal ve vzájemném duelu, už totiž nebylo možné napravit… Policista přesto dosáhl ve své kategorii vynikajícího umístění. Stanul na stupních vítězů na pozici bronzové.
Stejně jako kolega, plánuje účast na dalších hrách.
Dvojici medailistů samozřejmě gratulujeme a přejeme další nejen sportovní úspěchy.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 

vytisknout  e-mailem