Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté přivezli dětem ukázat služební vozidlo i čtyřkolku

BENEŠOVSKO – Zásady bezpečného chování v silničním provozu si děti zopakovaly v rámci preventivní přednášky. 

Měsíc duben se také označuje jako měsíc bezpečnosti. Začíná být krásné počasí a hlásí se první sluneční paprsky. Po dlouhé zimě lidé opět hojně vyjíždí na silnice se svými vozidly, ale i na svých motorkách a kolech.  Proto jsme v rámci vštěpování o dodržování základních pravidel v dopravě uskutečnili několik besed.

Jedna z posledních akcí proběhla v Sázavě. Policisté z místního oddělení společně s tiskovou mluvčí navštívili děti z celého prvního stupně na Základní a mateřské škole v Sázavě. Děti tak měly možnost si zopakovat zásady bezpečného chování v silničním provozu. Nejprve s policisty rozebíraly modelové situace, které se můžou přihodit v běžném životě každého z nás. Jednalo se především o to, jak správně přecházíme přes silnici, k čemu využíváme přechod pro chodce, co jako první musíme udělat, než vstoupíme do vozovky a spousta dalších modelových situací,  s kterými se pravidelně setkáváme. Skoro všechny děti na prvním stupni základní školy umí jezdit na kole. Správně, bez pomoci pedagogů nebo policistů, teoreticky poskládaly povinnou výbavu kola. Další zkouška proběhla ze znalosti dopravních značek. Bylo vidět, že opravdu studenti značky již viděli a chápou, co znázorňují. Nakonec se někteří zúčastnili rozstřelu ve znalostních otázkách z dopravy.  Za svou statečnost a znalosti potom od policistů dostali různé věci s reflexními prvky.

Další preventivní přednáška na téma doprava se uskutečnila tento týden v úterý 24. dubna v Mateřské škole v Čerčanech a 25. dubna v Mateřské škole v Hradištku. Policistka s nejmenšími krátce probrala zásady bezpečného chování v dopravě. Zaměřila se především na správné chování chodců. Opět byla vyzdvižena problematika bezpečného přecházení přes silnici. Opakovala s nimi také tu nejdůležitější věc, kterou musíme udělat, než vstoupíme do silnice – rozhlédnout se. Holkám i klukům bylo přiblíženo a vysvětleno, k čemu slouží ty pásky, které se švihnutím omotají kolem ruky. Jedná se samozřejmě o retroreflexní pásky, které slouží pro naši viditelnost. Další část přednášky tvořilo téma osobní bezpečí. To bylo především zaměřeno na chování dětí v případě, že je na ulici osloví cizí muž nebo žena. Vzhledem k tomu, že čas kvapí, brzy tu máme léto a prázdniny. Z tohoto důvodu se také dozvěděly, jak se bezpečně chovat na dovolených, na koupalištích, na hřištích, ale třeba i jak jednat, když se ztratí v lese. Nejvíce však děti v Čerčanech potěšil policista z místního oddělení. Ten přijel do školky ve služebním autě. Vysvětloval a ukazoval jim, jak se zastavují vozidla, k čemu sloužím majáky, sirény a vysílačky. Děti se do vozidla mohly posadit a vyzkoušet si tak roli policisty nebo policistky. Ani holky a kluci v Mateřské škole v Hradištku nepřišli zkrátka. I tady jim místní policisté ukazovali jejich práci. Vše, co se od policistů dozvěděli, si následně mohli sami vyzkoušet. Nejvíce je zaujala pouta. Ta vždy uspokojí zvědavé pohledy našich nejmenších. Nedaleko Hradištka sídlí policisté z poříčního oddělení Slapy. Ti jim přijeli ukázat služební auto. Navíc ještě dorazili s policejní čtyřkolkou. Děti ji viděly vůbec poprvé. Samozřejmě přilákala pozornost především malých chlapců. Za asistence policistů se na ní mohli všichni posadit a pořádně ji prozkoumat. Všechny děti za svou šikovnost dostaly od policistů omalovánky a další preventivní materiály Policie České republiky.

nprap. Bc. Veronika Čermáková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
27. dubna 2018

Odkazy do noveho okna

ZŠ Sázava

ZŠ Sázava 

Detailní náhled

ZŠ Sázava

ZŠ Sázava 

Detailní náhled

ZŠ Sázava

ZŠ Sázava 

Detailní náhled

MŠ Čerčany

MŠ Čerčany 

Detailní náhled

MŠ Čerčany

MŠ Čerčany 

Detailní náhled

MŠ Čerčany

MŠ Čerčany 

Detailní náhled

MŠ Čerčany

MŠ Čerčany 

Detailní náhled

MŠ Hradištko

MŠ Hradištko 

Detailní náhled

MŠ Hradištko

MŠ Hradištko 

Detailní náhled

MŠ Hradištko

MŠ Hradištko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem