Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté při povodních

Příslušníci a zaměstnanci Policie České republiky se aktivně podíleli na záchranných pracích při povodních, které postihly několik krajů České republiky.  

Každý den bylo v postižených regionech nasazeno několik stovek policistů, kteří plnili nejen svoji roli v rámci integrovaného záchranného systému, ale rovněž řešili problémy v dopravě či střežili postižené oblasti s cílem zabránit případům rabování. Díky profesionální práci policistů se riziko rozšíření této kriminality podařilo eliminovat. Situace se v zasažených lokalitách velice rychle stabilizovala a mohlo tak začít odstraňování následků živelní pohromy.
 
V několika případech příslušníci Policie ČR zachránili lidské životy. Jako příklad lze uvést čin dvou policistů z obvodního oddělení Benešov nad Ploučnicí v severních Čechách. Ti 4. července 2009, s nasazením vlastních životů, zachránili v obci Dolní Habartice muže, který se před rozbouřenou řekou Bystrou ukryl na strom. Oba policisté skočili do rozvodněné řeky a dokázali muže dostat do bezpečí.  V Jihočeském kraji Policie České republiky zřídila posttraumatický tým. Ten ve spolupráci s dalšími subjekty poskytoval lidem potřebnou péči a pomáhal při rozvozu materiální pomoci. Do záchranných prací se zapojila i Letecká služba Policie ČR, která vrtulníky během povodní evakuovala 11 lidí. Stroje letecké služby uskutečnily celkem 40 letů, při kterých nalétaly více než 21 hodin.
 
Poděkování všem příslušníkům a zaměstnancům Policie České republiky, kteří se podíleli na záchranných pracích při povodních, vyslovil osobním dopisem policejní prezident brig. gen. Oldřich Martinů. Policejní prezidium rovněž připravuje efektivní pomoc příslušníkům a zaměstnancům Policie ČR, kterým povodně zasáhly do osobního života či jim způsobily škody na osobním majetku.

vytisknout  e-mailem