Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté přednášeli pro studenty střední školy v kině v Semilech

SEMILY – Realizujeme preventivní přednášky pro mládež na téma protiprávního jednání v souvislosti s návykovými látkami. 

Ve čtvrtek dne 13. dubna v kině Jitřenka v Semilech policistka z oddělení tisku a prevence Libereckého kraje zrealizovala přednášku pro více jak osm desítek studentů ISŠ Vysoké nad Jizerou.

1
Tématem přednášky byla odpovědnost mládeže za protiprávní činy a protiprávní jednání v souvislosti s návykovými látkami.  

Při přednášce byli studenti seznámeni se základními zásadami zákona č. 218/2003 Sb. o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a soudnictví ve věcech mládeže a především o výchovných, ochranných a trestních opatřeních, které jim mohou hrozit v případě spáchání trestného činu. Dále byli také studenti seznámeni s některými sankcemi hrozícími při spáchání přestupku.

Primárním tématem bylo protiprávní jednání v souvislosti s návykovými látkami, jak dle trestního zákoníku, tak i dle zákona o přestupcích. Policistka studentům vysvětlila trestné činy jako je například § 283 Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami (dále jen OPL), § 284 Přechovávání OPL, § 285 Nedovolené pěstování rostlin obsahujících OPL a § 287 Šíření toxikomanie, ale i přestupky ze zák. 167/1998 Sb. o návykových látkách - neoprávněné přechovávání a pěstování OPL. 

Vzhledem k tomu, že na ISŠ Vysoké nad Jizerou je jedním z vyučovacích předmětů také autoškola, byli studenti seznámeni i s některými přestupky a trestnými činy v dopravě, především řízení vozidel pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek.

Dále byli studenti informováni o tom, že Policie ČR průběžně provádí u mládeže kontroly, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo drog. Každá osoba mladší 18 let, u které je důvodné podezření, že by mohla být ovlivněna návykovou látkou je, dle zákona č. 65/2017 o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, povinna se na výzvu policisty podrobit orientačnímu vyšetření nebo odbornému lékařskému vyšetření, neboť pokud se odmítne podrobit, dopustí se tím přestupku, za který lze uložit pokutu. Pokud policista při kontrole zjistí, že je mladistvý nebo dítě pod vlivem návykové látky, tak se obratem vyrozumí rodič nebo zákonný zástupce a příslušný orgán sociální péče o dítě. 

Na závěr bylo studentům odpovězeno na dotazy, které si připravili.

13.4.2023
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem