Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté Prahy-ZÁPAD vyjížděli k desítkám případů

Výtržnictví, vloupání, krádeže, řízení pod vlivem alkoholu, požár... 

 První jarní dny nepřináší jen slunné počasí, ale také nové případy, kterými se zabýváme. Výtržnictví, krádeže, vloupání jsou již v dnešní době trestné činy, které prověřujeme a snažíme se dopadnout pachatele. Pozdě ohlášené skutečnosti naši práci velmi stěžují. K těmto případům se v jarních měsících přidávají také např. požáry, vloupání do chat a s tím spojené krádeže, neboť majitelé do nich začínají navážet elektroniku, zahradní techniku a začínají si chaty připravovat na sezonu. Toho samozřejmě využívají zloději, kteří věci z chat odcizí. Při vypalování trávy buďte rovněž opatrní a nepodceňujte situaci. Jízda na kole patří také k oblíbeným jarním sportům. I zde je opatrnost na místě. Přilba je nezbytnou součástí vaší výbavy a u dětí povinností. Rovněž zabezpečení kol ať už doma nebo na výletě je nezbytné.
Zde, několik případů, které se udály za poslední dny na Územním odboru Praha venkov – ZÁPAD:
 
V hospodě nejen popíjeli
 
            Podezřelý ze spáchání trestného činu výtržnictví je devětačtyřicetiletý muž z Prahy. V nočních hodinách v soboru 17. března v restauraci v ulici Lidická v obci Jeneč po předchozí slovní rozepři s jedním z hostů restaurace zaútočil i fyzicky. Uchopil půllitr, který chtěl po muži dvacetiletém muži, se kterým se před tím dohadoval hodit. Snažil se ho sice zasáhnout a způsobit mu újmu na zdraví, ale minul. Sklenice zasáhla však mladíkovu přítelkyni do hlavy. Dívka utrpěla tržnou ránu na hlavě. Přivolaná záchranná služba odvezla dívku na ošetření do nemocnice a policejní hlídka se „postarala“ o útočníka.
 
            K dalšímu výtržnictví došlo také v restauraci, tentokrát v Hostivici. Zde v úterý 20. Března krátce po druhé hodině noční dva muži ve věku dvacet a třicet dva let napadli pětadvacetiletého mladíka a jednadvacetiletou dívku. Ke svému útoku použili rovněž sklenici piva a mladíkovi způsobili poranění hlavy. Dívku povalili na zem a způsobili ji tím zhmoždění zad. S těmito zraněními byli převezeni do pražské nemocnice k dalšímu ošetření.
 
Chaty navštěvují nejen jejich majitelé, ale také zloděj
 
            V obci Čísovice vnikl na pozemek rekreační chaty dosud neznámý pachatel. Vzal cihlu a rozbil skleněnou výplň okna, které vede do obývacího pokoje, kde odcizil Set to box a vrtačku. Pokusil se vypáčit také dveře do kůlny a poškodil tím kovové panty. Majitelce způsobil škodu na odcizených věcech ve výši 2.000,- a poškozením 2.400,- Kč.
 
            Od poloviny února do poloviny března se do chaty v Čísovicích vloupal neznámý pachatel. Vypáčil dveře a z kůlny si odnesl štípací sekeru, benzinový křovinořez a krumpáč. Majiteli chaty způsobil škodu ve výši 3.400,- Kč.
 
            V Mníšku pod Brdy majitel v loňském roce navštívil rekreační chatu tehdy neznámý pachatel. Vnikl na pozemek chaty a kulatým kovovým sloupkem, který nalezl na pozemku, vypáčil celodřevěné dveře kůlny. Zde odcizil sekeru, prodlužovací kabely, solární lampičky, travní vysavač. Majiteli způsobil škodu téměř za 4.000,- Kč. Policisté po vyhodnocení stop a operativní činností pachatele dopadli. Je jím teprve šestnáctiletý mladík.
 
 
Vloupání, krádeže a poškození věci
 
            Do Základní školy ul.5.května v Dobříchovicích se vloupal neznámý pachatel. V noci z 16. na 17. března přes oplocení bývalého domku školníka se dostal k budově školy. Zde vypáčil boční dveře do budovy druhého stupně základní školy. A vnikl do objektu. Dále vypáčil dveře vedoucí do kanceláře hospodářky školy, zde vše dokonale prohledal. Prošel se po celé budově školy a v jednotlivých třídách se pokud odcizit upevněné diaprojektory. Toto se mu však nepovedlo. Pokusil se vypáčit i dvířka skříněk ve třídách. Tentokrát se mu nepodařilo nic odcizit, ale škoda způsobená poškozením činí i tak 20.000,- Kč.
 
Do stavební buňky v obci Kuchařík, se ve večerních nebo nočních hodinách z neděle 18. března na 19. března vloupal neznámý pachatel. Přestřihl řetěz se zámkem, kterým byla zajištěna vstupní brána na pozemek. Rovněž se mu podařilo vypáčit dveře u stavební buňky v oblasti zámku a přestřihl další řetěz zajišťující dveře garáže. Odcizil stavební nářadí a elektroinstalační materiál v hodnotě 91.000,- Kč. Poškozením způsobil škodu za 5.000,- Kč
 
            Z rodinného domu v Chýni zloděj nejdříve překonal více než metr vysoké oplocení a poté si odnesl z nezajištěné novostavby kabel o délce 60 metrů a hodnotě 15.000,- Kč.
           
             Z poškození cizí věci je podezřelá osmadvacetiletá žena z Řevnic. Ta poškodila vstupní bezpečnostní dveře u domu. Kopala do nich tak, že způsobila majitelům škodu ve výši téměř 12.000,- Kč.
 
            V obci Horoměřice na pozemek novostavby rodinného domu vnikl neznámý pachatel. Přestřihl ocelové oplocení, u vchodových dveří garáže přestřihl visací zámek, pak vniknul do rodinného domu. Z místnosti, která bude sloužit majitelům jako obývací pokoj, odcizil 650 m kabelů. Na pozemku se mu podařilo odcizit také 60 metrů přívodního kabelu a dalších 30 m souběžného kabelu, které vedly k rozvodné skříni do novostavby. Majitelům způsobil svým jednáním škodu ve výši 12.000,- Kč.
 
             V úterý 20. března v odpoledních hodinách tři muži vozidlem zn. Ford Tranzit do oploceného a nezajištěného areálu v Jílovišti. Zacouvali do garáží, kde vozidlo nechali a odcizili více než sedm tisíc květináčů, sadbovače, desítky výsevných misek, krumpáč, více než stovku plastových květináčů. Způsobili tak škodu ve výši téměř 30.000,- Kč. Ze spáchání trestného činu krádeže jsou podezřelí muži ve věku dvaadvacet, pětadvacet a sedmačtyřicet let.
 
Opravoval plot a způsobil přitom požár u souseda
 
            V neděli 18. března v dopoledních hodinách jsme přijali oznámení o požáru v obci Úhonice. Na místě bylo zjištěno, že muž upravoval svůj plot a použil rozbrusku, od které odletěla jiskra. Ta vzplála na trávě souseda v suché trávě. Požár se začal rychle šířit, protože bylo větrno. Začal hořet i plot souseda a strom, keře, túje. Přivolaní hasiči požár uhasili. Způsobená škoda činí 59.000,- Kč.
 
 
 
 
 
 
 
Neoprávněný odběr elektrické energie Všenory
 
            Pracovníkem firmy majícího na starosti měření a kontrolu odběrného místa v Černošicích, bylo zjištěno, že není něco v pořádku. Pojal podezření na neoprávněný odběr elektrické energie z elektrizační sítě. Při kontrole bylo zjištěno, že tři vodiče vedoucí do nemovitosti jsou popsány jako zásuvky. Při další kontrole bylo zjištěno neoprávněné napojení i dalších rozvaděčů. Neoprávněný odběr byl zadokumentován a škoda byla vyčíslena na 293.495,- Kč.
 
Odcizení jízdních kol
 
Někteří si svá kola na výlet nestihli ani připravit. Zloděj byl rychlejší a kola odcizil. V době od 17. března večerních hodin do 18. března dopoledních hodin v obci Dobřichovice v ulici 5. května u zadní strany domu překonal od cyklostezky oplocení vysoké dva metry neznámý pachatel. Došel až k domu, kde z pevně přepevného stojanu v zemi odstranil 3 kusy lankových zámků v hodnotě 900,- Kč a 1 ks dokonce s alarmem v hodnotě 1.200,- Kč. Pak se mu podařilo odcizit tři jízdní kola v celkové hodnotě 39.000,- Kč, která byla právě těmito zámky zajištěna ke stojanu.
 
            V Hostivici ulici Čížkova využil otevřených vjezdových vrat na pozemek rodinného domu rovněž dosud neznámý pachatel. Volně se na pozemku pohyboval a poté co si to zde prohlédl, odcizil horské kolo s příslušenstvím. Způsobil tak majiteli škodu ve výši téměř 18.000,- Kč
 
Další čtyři řidiči zadrženi policisty při řízení pod vlivem alkoholu
 
            Na linku 158, bylo v sobotu v brzkých ranních hodinách oznámeno, že v obci Chýně došlo k poškození dopravní značky vozidlem Ford Tranzit a řidič z místa ujel. Po příjezdu policejní hlídky na místo byla nalezena registrační značka, patřící uvedenému vozidlu. Provedenou kontrolou v evidenci vozidel byl zjištěn majitel vozidel a dalším šetřením jsme zjistili, že před jízdou požil pravděpodobně větší množství alkoholu. Vozidlo bylo nalezeno v obci Chrášťany před jedním z domů a bylo zde také čerstvě poškozené veřejné osvětlení. Devětadvacetiletý mladík, který vozidlo řídil, se již za pár minut podrobil dechové zkoušce na přítomnost alkoholu. Přístroj naměřil pět minut před sedmou 1,7 promile alkoholu v dechu. Mladík byl převezen na policejní služebnu. Zde neustále slovně napadal ostatní přítomné i policisty a proto byl umístěn do policejní cely. Je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
            Ani v neděli nebyli někteří řidiči ukáznění. Ve tři hodiny odpoledne řídil devětapadesátiletý muž ve směru Bratříkov – Čísovice osobní motorové vozidlo zn Škoda Octávia. V levotočivé zatáčce nezvládl řízení a vjel vpravo mimo komunikaci, kde s vozidlem havaroval. Přivolaná hlídka dopravní policie provedla u řidiče odbornou dechovou zkoušku při které byla naměřena hodnota 0,99 promile v dechu. Opakovanou dechovou zkouškou byla naměřena hodnota 1,01 promile alkoholu v dechu. I tento muž z Mělnicka je podezřelý ze spáchání trestného činu Ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
            Ve stejný den v jednu hodinu odpoledne sedmačtyřicetiletý muž řídil osobní motorové vozidlo zn. Škoda Felicie, jehož není majitelem. Při své jízdě ve směru z Prahy do obce Rudná byl kontrolován policejní hlídkou. Kontrolovány byly nejen doklady potřebné k provozu a řízení motorového vozidla, ale také zda řidič před jízdou nepožil alkoholické nápoje. I v tomto naměřená hodnota ukázala přítomnost alkoholu a to ve výši 1,4 promile alkoholu.
 
            Sedmačtyřicetiletý muž řídil osobní motorové vozidlo zn. Ford Fokus ve středu
21. března krátce po šestnácté hodině. Na ul. Masarykova pře autobazarem v obci Chrášťany byl při své cestě z obce směrem na rudnou zastaven a kontrolován policejní hlídkou. Provedenou kontrolou bylo policisty zjištěno, že muži byl uložen zákaz řízená všech motorových vozidel na dobu osmnácti měsíců a to až do listopadu letošního roku
 
            I nadále budeme svou každodenní činnost směřovat jak na kontrolu dodržování veřejného pořádku, tak i na dodržování pravidel v silničním provozu. Žádná sebelepší a sebevětší kontrola však nestačí k tomu, aby např. řidiči za volant pod vlivem alkoholu neusedali. Je to především na svědomí každého kdo za volant usedá. Stejně tak i opakovaná preventivní činnost policistů nemůže zabránit krádežím a vloupání do objektů pokud si je majitelé a uživatelé dobře nezajistí a pokud budou lidé navzájem k sobě lhostejní. Nevšímavost a anonymita jen nahrává všem, kdo chtějí krást. Ti spoléhají často na to, že si jich stejně u sousedů nikdo nevšimne a nic neohlásí. Zkuste to změnit právě vy.
 
           

vytisknout  e-mailem