Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté poskytli můži první pomoc

KLADENSKO - Z hořícího domu policisté zachránili psa. 

Policisté z oddělení hlídkové služby Kladno po překonání plotu u domu poskytli první pomoc majiteli domu, který se při požáru nadýchal kouře a byl v šoku. Dále policisté zachránili z hořícího domu psa, který zde byl uvězněn.
 
 V dopoledních hodinách v neděli 28. prosince 2014 byla vyslána policejní hlídka do obce Hřebeč do ulice V Chaloupkách, neboť na policejní linku 158 bylo oznámeno, že majitel na půdě rodinného domu přistihl známého muže, který mu zapálil střechu a z místa utekl.
 
Po příjezdu na místo oznámení policisté spatřili požár rodinného domu a silné zahoření půdních prostor. Policejní hlídka ihned přivolala k hořícímu domu Hasičský záchranný sbor Kladno. Poté policisté oddělení hlídkové služby spatřili v zahradě u domu stojícího vystrašeného muže, který byl v šoku, špatně artikuloval a vrávoral. Vzhledem k dané situaci a uzamčení vchodové branky, policisté překonali oplocení u domu a poskytli první pomoc poškozenému muži, který měl ohořelé vlasy a nadýchal se zplodin. Ihned přivolali posádku rychlé záchranné služby.
 
Policejním šetřením bylo zjištěno, že majitelem domu a zároveň poškozeným je šedesáti tříletý muž, který poté co uslyšel na půdě svého domu kroky, vyšel se do těchto prostor podívat, aby zkontroloval své obydlí. Na půdě svého domu však uviděl známého dvaceti pětiletého mladíka, který se dal na útěk. Majitel se snažil uhasit oheň, který se zde nacházel. Při marném boji s plameny došlo k ožehnutí hlavy a vlasů a dále se muž nadýchal zplodin a popálil si dýchací cesty. Po poskytnuté první pomoci policejní hlídkou byl poraněný muž sanitním vozidlem rychlé záchranné služby převezen do kladenské nemocnice k hospitalizaci.   
 
Na základě dalších poznatků policejní hlídka zjistila, že v hořícím domě jsou umístěny klíče, kterými lze zpřístupnit vchod brankou a především se zde má nacházet ještě pes. Policisté se z těchto důvodů rozhodli prohledat chodbu a přízemí domu, které byly již značně zamořeny kouřem. V obývacím pokoji byl nalezen schovávající se vyděšený pes, kterého policisté vyvedli z hořícího domu ven a podařilo se i najít klíče k vstupní brance.
 
Po provedeném zákroku podání první pomoci poškozenému muži a záchraně života psa vyvedením z hořícího domu předali policisté zraněného a informace o provedených úkonech i ostatním složkám integrovaného záchranného systému, které se na místo požáru dostavily a převzaly záchranářskou činnost. Poté policisté vyjeli pátrat po podezřelém pachateli, který vnikl na pozemek, způsobil požár a z místa činu utekl. Svým jednáním způsobil škodu, která byla předběžně vyčíslena na částku 900 000,-Kč.
 
Policejním šetřením a operativním pátráním se policistům oddělení hlídkové služby podařilo zjistit, kde se podezřelý dvaceti pětiletý mladík nachází. Na uvedené adrese policisté dopadli podezřelého mladíka, který byl silně cítit kouřem a umazaný od sazí. Podezřelý se ke svému jednání v daném případě doznal. Vzhledem ke zjištěným skutečnostem byla důvodná obava, že podezřelý by mohl uprchnout a vyhýbat se tak trestu, a proto byl z těchto důvodů zadržen. Po provedení prvotních úkonů na policejní služebně v Unhošti byl eskortován do policejní cely.
 
 
Tříčlenná policejní posádka z oddělení hlídkové služby svým včasným a především profesionálním přístupem pomohla zachránit život šedesáti tříletého muže a jeho čtyřnohého přítele. Dále svým profesionálním výkonem při pátrací činnosti a místní znalostí vypátrali podezřelého muže, který je nyní podezřelý z trestného činu porušování domovní svobody.   
 
nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR Kladno
29. prosince 2014
 

vytisknout  e-mailem