Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policisté poradí malým cyklistům

VSETÍN: Preventivní akce se uskuteční v sobotu 25. června ve Vsetíně.  

Bezpečnost dětí v silničním provozu je jednou z priorit Policie ČR. Vzhledem k tomu, že se blíží letní prázdniny, kdy je pravděpodobnost úrazů na silnicích vyšší než ve zbývající části roku, rozhodli jsme se uspořádat preventivní akci zaměřenou na nejmladší aktéry provozu na pozemních komunikacích v rolích cyklistů.
 
V sobotu 25. června 2011 od 10-16 hodin se mohou malí i velcí cyklisté zastavit na Ohradě ve Vsetíně u stanoviště Policie ČR a Besipu, kde se budou moci přesvědčit, zda jejich jízdní kolo projde technickou prohlídkou. Kdo bude mít totiž vybavené jízdní kolo podle předpisů, získá malou odměnu a taktéž potvrzení o „technické prohlídce jízdního kola“.  Ti odvážnější cyklisté si mohou vyzkoušet jízdu zručnosti na připravené překážkové dráze. Dále chceme s dětmi zopakovat základní pravidla silničního provozu, zdůraznit povinnost užití cyklistické přilby a prověřit jejich znalost dopravních značek. Od deseti let mohou totiž děti podle zákona vyrazit samy do silničního provozu. Mnohdy ale jejich vědomosti z dopravních předpisů nejsou natolik dobré, aby mohly skutečně na silnice vyjet. Z různých preventivních akcí víme, že dělá dětem například velký problém jízda křižovatkou, která je nerozlišená dopravními značkami, kde je přednost zprava – neboli pravidlo pravé ruky. Dopravní nehody s účastí dětských cyklistů, které za letošní rok evidujeme, zavinily právě děti ve věku 10-11 let. 
 
Dopravně preventivní akci pořádá Policie ČR a Besip ve spolupráci  s Městským úřadem Vsetín. Naše stanoviště bude na Ohradě ve Vsetíně, poblíž fotbalového stadionu, nedaleko cyklostezky směřující do obce Ústí.
 
Letos evidujeme pět nehod s účastí dětských cyklistů 
 
V letošním roce evidujeme již 27 dopravních nehod s účastí cyklistů. Při každé nehodě utrpěli cyklisté zranění. Ve 25 případech se jednalo o zranění lehká, dva cyklisté byli zraněni těžce a jeden muž po havárii na kole zemřel. V deseti případech bourali cyklisté pod vlivem alkoholu, přičemž nejvíce nadýchal muž na jízdním kole při nehodě v Huslenkách - 3,55 promile. Co se týká dětí, tak evidujeme pět nehod s jejich účastí. Všechny děti byly ve věku 10-11 let a nehody zavinily. Jejich zranění byla naštěstí pouze lehkého charakteru. Z celkového počtu dopravních nehod převážnou většinu zavinili cyklisté, pouze tři nehody způsobili řidiči osobních aut.
 
 
23. června 2011, por. Mgr. Lenka Javorková
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem