Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté pomohli zachránit několik koní z hořící stáje

PRAHA VENKOV - JIH - K události došlo 22. srpna před 18. hodinou v Obci Řehenice- Barochov 

Policisté z Obvodního oddělení Kamenice prap. Karel Valouch a nstržm. Monika Vejmelková přijali oznámení o požáru statku v obci Řehenice- Barochov, a to 22. srpna 2023, jen krátce před 18. hodinou a ihned na místo vyjeli.

Měli informace o tom, že došlo k požáru statku, ve kterém je ustájeno asi 30 koní a navíc mělo dojít i k zavalení osoby balíkem sena. Když policisté přijeli na místo, uviděli, že hoří uskladněné balíky v těsné blízkosti ustájení koní a hoří i jedna z budov stájí. Okamžitě proto objekt prohledali, aby zjistili, zda se tam nenachází zraněná osoba. To se naštěstí nakonec nepotvrdilo. Uvnitř našli rozrušeného majitele, který se snažil vyvést koně z hořící budovy.
Oba policisté na nic nečekali a okamžitě začali pomáhat. Z hořící budovy vyvedli psa a 4 koně. Nstržm. Monika Vejmelková pak pomohla všechny koně zahnat do ohrady, jelikož se sama koním ve volném čase věnuje. Nebyl to ale lehký úkol. Koně byli v šoku a splašení, prorazili ohradu a pobíhali po okolí. Podařilo se naštěstí zachránit všechny ustájené koně.

Kolega prap. Karel Valouch zase pomáhal majiteli s odstraněním techniky z hořícího objektu, a aby zabránil vysokým škodám, neváhal ani usednout za volant traktoru a s ním z místa odjet.
Oba policisté následně zkontrolovali celý objekt, zavřeli dveře v oblasti stájí aby zabránili dalšímu šíření ohně do bytových jednotek v přední části. To vše stihli policisté před příjezdem hasičů, kterým následně informace předali a ti začali požár hasit. Prap. Valouch a nstržm. Vejmelková se zachovali velmi duchapřítomě a zajisté i naplnili heslo policie "pomáhat a chránit".

Následným šetřením bylo zjištěno, že majitel objektu naskladňoval balíky za ustájením, zavadil zadní částí vysokozdvižného vozíku o balík a došlo k zahoření. Majitel se nejprve snažil vše uhasit sám, to se ale nedařilo a oheň se velmi rychle začal šířit, proto zavolal na tísňovou linku.

Na místě požáru zasahovalo 12 jednotek HZS, vzhledem k tomu, že požár vznikl nedbalostním jednáním, zůstane celá věc v kompetenci HZS.
Odhadnutá škoda byla vyčíslena na 4,5 milionu korun.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
30. srpna 2023

vytisknout  e-mailem