Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Policisté pátrají po totožnosti muže

ÚSTECKÝ KRAJ - Zároveň upozorňují na "bankovní" podvody. 

V rámci Ústeckého kraje policisté prověřují podvodná jednání, při kterých desítky poškozených,Fiktivní blokace karty uživatelů bankovních účtů, přišly o nemalé finanční prostředky. Poškození reagovali na podvodné emaily či telefonáty a pachatelům vyzrazením přístupových údajů umožnili vzdálený přístup ke svému bankovnímu účtu, a to vždy pod legendou údajného bezpečnostního důvodu, kdy jejich služby v internetovém bankovnictví byly zablokovány či jinak omezeny. V nabídce byla možnost odblokování se zadáním přístupových údajů, přičemž podvedení poškození tyto údaje tj. identifikaci bankovního účtu a heslo tímto způsobem předali pachateli. V některých případech také pachateli sdělili údaje zaslané na jejich telefonní číslo ze strany banky. Policisté evidují statisícové, v několika případech i milionové škody. 

Apelujeme na občany, aby byli velmi obezřetní při zabezpečení vstupních hesel do služeb internetového  bankovnictví a také, aby si střežili citlivé údaje ke svým platebním kartám.

•             Nereagujte na emaily či telefonáty, kterými se kdosi vydává za pracovníka banky a chce pod záminkou získat přístupové údaje – BANKA PO SVÝCH KLIENTECH TOUTO CESTOU NIKDY NEPOŽADUJE PŘÍSTUPOVÁ HESLA A NIKDY NEZASÍLÁ KLIENTŮM JAKÉKOLIV ODKAZY NA WEBOVÉ STRÁNKY ANI  FORMULÁŘE,  KDE MAJÍ  TYTO ÚDAJE VYPLNIT!

Podvodný email

Phisingové zprávy je možno také odhalit při bližším zkoumání názvu emailové schránky odesílatele nebo přímo z internetového odkazu, který vás nasměruje na podvodné stránky, který vypadají jako pravé. Pro příklad je v přiložených souborech uveden „phishingový“ email nebo odkaz na podvodné stránky.  Takovéto phishingové zprávy byly k poškozeným směřovány z různých „bankovních“ ústavů. Většina z nás obdobné hromadně odesílané  emaily může najít i ve své emailové schránce např. ve složce „spam“, kdy můžete být podvodně osloveni i bankovním domem o bezpečnostním riziku na vašem účtu, ačkoli zde nemáte založen žádný bankovní účet. 

V souvislosti s prověřováním případů policisté zároveň žádají veřejnost o pomoc při ustanovení neznámé osoby na přiložených fotografiích a identikitu. Jedná se o muže, který byl zachycen u bankomatu v Praze a mohl by pomoci s objasněním případů.

Informace přijmeme na lince 158 případně na emailu: lukas.rossler@pcr.cz. Děkujeme. 


por. Alena Bartošová
KŘP Ústeckého kraje
1. dubna 2021

Odkazy do noveho okna

Fiktivní blokace karty

Fiktivní blokace karty 

Detailní náhled

Podvodný email

Podvodný email 

Detailní náhled

Pravá url banky - prevence

Pravá url banky - prevence 

Detailní náhled

Identikit  neznámé osoby

Identikit neznámé osoby 

Detailní náhled

Snímek neznámého muže

Snímek neznámého muže 

Detailní náhled

Snímek neznámého muže

Snímek neznámého muže 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem