Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté odhalili tři auta převadečů

Jižní Morava: Informace k nelegální migraci. 

Pátek 26. 6.

Během čtvrtka se jihomoravským policistům podařilo odhalit hned tři vozidla převaděčů, ve kterých cestovali nelegální běženci. První auto zastavili cizinečtí policisté při provádění pobytové kontroly na dálnici D2 u Lanžhotu. Černé BMW řídil Iráčan, který hlídce předložil povolení k pobytu v Německu. Dva jeho spolujezdci však neměli žádné doklady, vízum nebo povolení k pobytu na území České republiky, proto je policisté zajistili a předvedli na služebnu. Tam pro provedení identifikačních úkonů zjistili, že se jedná o mladíky ze Sýrie. Ty v nejbližší době čeká správní řízení o správním vyhoštění. Policisté zadrželi také řidiče, který je vezl, pro podezření ze spáchání přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Za přítomnosti tlumočníka teď zjišťují podrobné informace.
 
Další dvě vozidla s nelegálními běženci odhalili policisté na rychlostní silnici I/52 poblíž Mikulova. Řidič prvního zastaveného vozu hlídce po vyzvání předložil cestovní doklady Švédska. Za své tři spolujezdce (dva muže a ženu) pak předložil dva švédské a jeden dánský cestovní pas. Policisté nepodcenili důkladnou kontrolu těchto cestovních dokladů a zjistili, že cestující ve voze neodpovídají osobám na fotografiích v dokladech. Na dotaz pak shodně uvedli, že jsou příslušníci Syrské arabské republiky.
 
Švédský pas předložil i řidič druhého ze zastavených vozidel.  Jeho čtyři spolucestující Syřani však žádnými doklady ani vízy nedisponovali a policisté je proto zajistili a eskortovali na služebnu k dalším úkonům, stejně jako dva muže a ženu z předchozího zastaveného vozu. Zadrželi jsme i řidiče obou kontrolovaných vozidel pro podezření z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. V tuto chvíli provádíme k zadrženým další šetření.  
 

mjr. Petra Vedrová, 26. 6. 2015

 

Úterý 23. 6.

Policisté během noční pobytové kontroly vlaků v Břeclavi zajistili 4 mladé muže z Afghánistánu. Z mezinárodního rychlíku putovali rovnou na policejní služebnu k ověření totožnosti. Dva mladí muži byli žadateli o azyl v Rakousku a čeká je v rámci tzv. dublinského řízení návrat zpět do země, kde o azyl požádali. Ke druhým dvěma policisté zjišťují bližší informace. Na Znojemsku zajistili cizinečtí policisté také Inda, který neměl žádné vízum nebo povolení k pobytu na území ČR.

 

Pondělí 22. 6.

Do dnešního dne odhalili policisté na jižní Moravě od začátku roku celkem 402 běženců, zatímco za stejné období roku 2014 to bylo 35 případů. V současné době mezi běženci převládají Syřané a Afghánci.

V pondělí krátce po páté hodině ranní prováděli cizinečtí policisté pobytovou kontrolu na dálnici D1. Ve směru na Prahu zastavila hlídka autobus s maďarskou registrační značkou, který mířil do Berlína. Policisté zajistili jednoho z cestujících cizinců, který nepředložil hlídce žádný cestovní doklad, a bylo potřeba jej ztotožnit na služebně. Tam příslušníci zjistili, že se jedná o třiadvacetiletého muže z Ghany, který měl povolení k pobytu pouze na území Maďarska. Protože na území ČR pobýval bez jakéhokoliv víza nebo povolení k pobytu, policisté jej zajistili a v tuto chvíli s ním provádí s nezbytné úkony a výslechy.

mjr. Petra Vedrová, 22. 6. 2015

 

vytisknout  e-mailem