Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté odhalili další neplatiče daní při obchodech s pohonnými hmotami

Policisté brněnské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání 3 osob pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240 odst. 1, odst. 3 trestního zákoníku, spáchaný formou spolupachatelství.  

            Na základě zjištěných skutečností dospěli policisté k závěru, že obvinění měli v průběhu roku 2009 krátit DPH v souvislosti s nákupem a prodejem pohonných hmot. Touto trestnou činností měla být zkrácena DPH ve výši více jak 431 milionů korun. Obvinění měli k zastření trestné činnosti použít trik, spočívající ve vytvoření fakturačního řetězce předstíraných nákupů a prodejů minerálních olejů a vytváření nepravdivých daňových dokladů, které následně zanesli do účetnictví a daňových přiznání podávaných na finanční úřad. Přestože měli s ohledem na skutečný obsah jejich činnost vykazovat daňovou povinnost v řádu několika desítek milionů korun měsíčně, tak vykazovali daňovou povinnost minimální. Trestná činnost byla charakterizována zejména plánovitostí, dlouhodobostí a vzájemnou přesnou koordinací jednotlivých kroků.
 
            Po zadržení pachatelů policisté rozhodli o zahájení trestního stíhání a dále podali státnímu zástupci podnět ke vzetí obviněných do vazby. Soudce následně návrhu státního zástupce v plném rozsahu vyhověl. Podezření z trestné činnosti bylo zjištěno v rámci vlastní operativně pátrací činnosti, kdy policisté na případu pracovali již od dubna roku 2010. Je třeba poznamenat, že tento způsob páchání trestné činnosti se v posledních letech značně rozšířil, čímž byly nepochybně České republice způsobeny miliardové škody. V rámci zajištění výnosů z trestné činnosti zajistili policisté obviněným 3 nemovitosti v hodnotě 19 milionů korun. V případě pravomocného rozsudku hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na deset let.
 
Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování dosud v letošním roce zajistili majetek v hodnotě 502 milionů korun. Přestože se jedná pouze o statistický výstup, který je přímo závislý na aktuálních zpracovávaných případech, dokladuje však tu skutečnost, že zajišťování výnosů je stále považováno za prioritní činnost v boji se závažnou hospodářskou trestnou činností.
 
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                        rada ÚOKFK SKPV
Praha, 20.6.2011

vytisknout  e-mailem