Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté odhalili 433 dopravních přestupků

KRAJ VYSOČINA: Letos bylo o Velikonocích na Vysočině poměrně klidno 

V průběhu letošních Velikonoc se na území kraje Vysočina uskutečnila dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena na chování všech účastníků silničního provozu.
 
Do akce se v celém kraji v průběhu čtyř dnů zapojilo 201 policistů, kteří kontrolovali řidiče nejen na dálnici D1, ale také na silnicích nižších tříd. V rámci dopravně bezpečnostní akce policisté zkontrolovali celkem 2060 vozidel a zjistili 433 přestupků. Celkem 408 přestupků vyřídili na místě uložením blokových pokut v celkové výši 218 300 korun. Pětadvacet dalších přestupků oznámili k vyřízení správnímu orgánu do správního řízení. 
 
Ve 168 případech policisté při kontrolách zjistili, že řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost.  Ve třech případech zadrželi řidiče, který usedl za volant pod vlivem alkoholu. Někteří řidiči při jízdě nepoužili bezpečnostní pásy – těchto řidičů odhalili policisté celkem 65. Ve třech případech řidiči převáželi ve svých vozidlech děti, ale rodiče nepoužili zádržné dětské systémy.
 
Na silnice vyjelo o Velikonocích také velké množství řidičů, kteří nevěnovali dostatečnou pozornost technickému stavu svých vozidel. Policisté při kontrole zjistili, že 81 kontrolovaných vozidel je v nevyhovujícím technickém stavu. Deset řidičů nepředložilo při silniční kontrole doklad o pojištění vozidla - povinné ručení. Policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově zjistili, že dva řidiči neměli při jízdě po dálnici vylepenou platnou dálniční známku.
 
Policisté v rámci dopravně bezpečnostní akce zjistili 168 případů, kdy řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost. Pro příklad jich několik uvádíme: Na Třebíčsku na silnici I/23 v úseku u Zelené Hospody, kde je povolená 70 km/hod jel řidič 124 km/hod. Dále v obci Červená Hospoda jel řidič 83 km/hod, ale v tomto úseku je povolena maximální rychlost 50 km/hod. Na Pelhřimovsku policisté naměřili v Pelhřimově na Humpolecké ulici rychlost jízdy  80 km/hod osobnímu vozidlu, které řídila dvaatřicetiletá žena. Další překročení rychlosti pak v rámci velikonočních kontrol zaznamenali v Pelhřimově na Rynárecké ulici, a to 78 km v hodině a v obci Pravíkov, kde projížděl řidič rychlostí 91 km/hod. Na Havlíčkobrodsku v obci Věž, kde je povolená rychlost 50 kilometrů v hodině, jel sedmatřicetiletý řidič Mercedesu rychlostí 114 km/hod.
 
O Velikonocích se také bouralo. Během čtyř dnů policisté na Vysočině vyšetřovali 23 dopravních nehod, které se obešly bez úmrtí i těžkých zranění. Celkem 12 osob utrpělo lehké zranění. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech se vyšplhala na 1 400 000 korun. Ve dvou případech policisté při vyšetřování nehod zjistili, že řidič byl pod vlivem alkoholu.

 „Silniční provoz je v průběhu velikonočních svátků v mnohém specifický. Prodlouženému víkendu tradičně předcházejí dva dny školních prázdnin a mnozí lidé volné dny využívají k návštěvám turistických cílů, chatových oblastí či příbuzných, proto jsme se při našich kontrolách zaměřili zejména na frekventované silnice, kde dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ řekl ke skončené dopravně bezpečnostní akci plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Dopravně bezpečnostní akce byla o Velikonocích zaměřená především na kontrolu, zda řidiči dodržují nejvyšší povolenou rychlost, zda nepožívají před jízdou alkoholický nápoj nebo jinou návykovou látku. Policisté se zaměřili také na kontrolu technického stavu vozidel a obecně na dodržování pravidel silničního provozu. Běžný dohled byl o Velikonocích posílen o policisty dopravní, pořádkové i cizinecké policie.
 
Do opatření jsme o Velikonocích nasadili také nové vozidlo VW Passat, které sledovalo chování řidičů na silnicích prvních tříd. Policisté s novým vozidlem zjistili při premiérové kontrole celkem třináct řidičů, kteří překročili nejvyšší povolenou rychlost a zastavili také řidiče, který usedl za volant v podnapilém stavu. V sobotu kolem půl páté odpoledne na silnici I/38 na okraji Dlouhé Brtnice kontrolovali policisté z odboru služby dopravní policie čtyřicetiletého řidiče osobního vozidla Renault Scenic, u kterého zjistili alkohol v dechu. Při první dechové zkoušce hladina alkoholu dosahovala 2,08 promile a při opakované dechové zkoušce 2,09 promile.
 
Dalšího podnapilého řidiče zastavilipolicisté v Telči v pondělí dopoledne. Jednalo se o  sedmatřicetiletého řidiče osobního vozidla Škoda Felicia. Dechová zkouška u něho ukázala 1,17 promile alkoholu, opakovaná dechová zkouška pak 1,20 promile. Policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
10. duben 2012
 
 

vytisknout  e-mailem