Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté obvinili všechny členy organizované skupiny výrobců metamfetaminu

PLZEŇ-VENKOV – TOXI tým při realizaci zajistil dvě varny pervitinu. 

Kriminalisté 1. oddělení obecné kriminality územního odboru Plzeň-venkov, v čele s TOXI týmem, zrealizovali, na základě dlouhodobé a důkladné rozpracované operativní činnosti, akci na úseku drogové problematiky nesoucí krycí název „PLOMO“. Případem výroby a distribuce drog (pervitinu) se kriminalisté zabývali od června 2018.

Jednalo se o velice rozsáhlou drogovou trestnou činnost, kdy samotní výrobci této drogy působili hned na několika místech v Plzeňském kraji najednou. Zadržení probíhalo i za pomoci zásahových jednotek a to z důvodu jejich nebezpečnosti, jelikož se jednalo o ozbrojené pachatele.

Výsledkem akce je trestní stíhání devíti osob, které jsou samy uživatelé drog a jsou obviněné ze spáchání zvlášť závažného zločinu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, a to jako členové organizované skupiny. Tito lidé sháněli komponenty na výrobu drog, drogy sami vyráběli a následně i distribuovali mezi koncové uživatele. V případě prokázání viny a odsouzení za spáchání výše uvedeného trestného činu jim hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi. Sedm osob včetně vařičů pervitinu je stíháno vazebně.

Mezi 9. a 11. prosincem 2018 provedli kriminalisté realizaci celého případu, do které byli zapojeni policisté nejen z území Plzeňského kraje, ale také kolegové ze Středočeského a Jihočeského kraje.  Realizace probíhala na několika místech současně.

Kriminalisté objevili dvě varny pervitinu a zadrželi 13 osob, mezi nimi i ženy. Jednalo se o členy organizované skupiny s vnitřní hierarchií a organizační strukturou v čele s 33letým mužem. Jedna varna se nacházela v prostorách firmy v obci Nepomuk, jednom z bytů v Plzni a řadové garáži v Plzni. Druhá byla nalezena v rekreační chatě v Nýrsku. Zajištěno při celkem 8 domovních prohlídkách bylo speciální vybavení na výrobu drog, velké množství chemikálií (ve stovkách litrů), prozatím blíže neupřesněné množství pervitinu, extáze a sušiny rostlin konopí, dokonce i finanční hotovost v řádu desítek tisíc korun.

V průběhu prověřování bylo rovněž nalezeno velké množství chemikálií a to u obce Měcholupy, kdy se jednalo o odpad vzniklý při výrobě drogy – pervitinu. V tomto případě se povedlo prokázat, že se jedná odpad pocházející právě z varny nacházející se v Nepomuku.

Vzhledem ke skvělému operativnímu šetření kriminalisté v průběhu prověřování zjistili, že jedena ze zadržených osob vlastní i trhavinu, a to ruční granát. Na místo byl proto v průběhu domovních prohlídek přivolán i policejní pyrotechnik, neboť hrozilo ohrožení života a zdraví v okolí bydlících osob i policistů. Přivolaný pyrotechnik zajistil granát a odvezl jej k dalšímu opatření a odbornému zkoumání. V rámci prohlídek bylo navíc zajištěno i několik krátkých střelných zbraní. Tyto zbraně, i granát, jsou v současné době podrobovány balistickému zkoumání.

Téměř všichni obvinění jsou recidivisté, kdy v minulosti páchali majetkovou i násilnou trestnou činnost. Jeden ze zadržených mužů páchal i drogovou trestnou činnost.

pprap. Iveta Kořínková
vrchní asistent
21. 12. 2018

vytisknout  e-mailem