Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté obvinili čtveřici osob z přijímání úplatku za zprostředkování převodu práv k bytu

Díky včasnému oznámení zadrželi policisté jednoho z pachatelů přímo při činu. 

 
            Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování obvinili v těchto dnech skupinu čtyř osob z trestného činu přijímání úplatku podle § 160 odst. 2 trestního zákona. Mezi obviněnými jsou dvě ženy, které pracovaly na Úřadu městské části v Brně – Černovicích, a dva muži, z nichž jeden je majitelem realitní společnosti a druhý podnikatelem.
 
            V květnu 2008 se na naše pracoviště dostavil oznamovatel a sdělil policistům, že byl po něm ze strany neznámého realitního makléře, který ho sám kontaktoval, požadován úplatek ve výši 150 tisíc korun. Ten měl být určen na zprostředkování přechodu nájmu obecního bytu, ve kterém oznamovatel bydlel se svojí příbuznou před jejím úmrtím. Předtím mu však bylo ze strany pracovnice Úřadu městské části v Brně – Černovicích sděleno, že nesplňuje podmínky pro přidělení tohoto bytu, neboť zde nebyl přihlášen k trvalému pobytu dostatečně dlouho. Během rozhovoru mu realitní makléř sdělil, že pokud nepřistoupí na jeho nabídku ke zprostředkování přepisu bytu nebo na jeho výměnu, tak o byt prostě přijde, tak jako se to již některým lidem stalo. Policisté proto zahájili úkony trestního řízení v souvislosti s podezřením ze spáchání několika trestných činů.
 
            Na základě operativního šetření se podařilo policistům zadokumentovat průběh následných schůzek a komunikace mezi oznamovatelem a jedním z obviněných. Ten pak kontaktoval jiného obviněného a jeho prostřednictvím pracovnici Úřadu městské části v Brně – Černovicích. Vyhodnocením získaných důkazů dospěli policisté k názoru, že jde o sehranou skupinu pachatelů, kteří v této problematice tzv. „umí chodit“. Městské státní zastupitelství v Brně proto vydalo povolení k předstíranému převodu – úplatku v hotovosti, který představovala částka 150 tisíc korun. K předání úplatku následně došlo na ulici, ve vozidle realitního makléře a pod dohledem policie. Ihned po předání policisté podezřelého muže zadrželi a provedli prohlídku jeho vozidla i prohlídku v prostorách realitní kanceláře.
 
            V průběhu dokazovaní bylo dále zjištěno, že na Úřadu městské části v Brně – Černovicích došlo ve sledovaném období k neoprávněné manipulaci se záznamy v evidenčních listech bytů. Byly zajištěny také další důkazy, které hovoří v neprospěch obviněných. Těm hrozí, v případě, že by soud uznal jejich vinu, trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.
 
 
kpt. Mgr. Roman Skřepek
vrchní komisař

vytisknout  e-mailem