Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté objasnili sérii případů poškození dveří

TŘEBÍČSKO: Za pouhý týden způsobil muž škodu za více než sto tisíc korun 

Policistům třebíčského územního odboru se podařilo objasnit sérii případů poškození dveří bytových domů, ke kterým v květnu v Třebíči docházelo. Pachatel má na svědomí téměř dvě desítky případů a zůstala za ním za pouhý týden škoda za více než sto tisíc korun. Za rychlým dopadením pachatele stojí výborná spolupráce kriminalistů a policistů obvodního oddělení. Jednačtyřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání trestných činů, za které mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

V druhé polovině minulého týdne začal v Třebíči vzrůstat počet případů poškození majetku. Na různých místech města ničil pachatel u bytových domů vchodové dveře. Případy policisté důkladně šetřili, prováděli ohledání, zadokumentování a shromažďovali poznatky a informace. Brzy zjistili, že za poškozováním majetku stojí totožný pachatel. Precizním operativním šetřením se podezřelému muži v krátké době dostali na stopu a ve středu 11. května bylo pátrání zakončeno úspěšným dopadením muže. Kriminalisté ho vypátrali ve večerních hodinách na ulici v části Podklášteří, muž se ještě pokusil z místa zmizet, to mu ale nevyšlo. Zadržený muž skončil s pouty na rukou a směřoval do policejní cely. Dechová zkouška i test na zjištění ovlivnění návykovou látkou byly u něho negativní.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař jeho trestní stíhání. „Jednačtyřicetiletý muž z Třebíčska byl obviněn ze spáchání přečinu poškození cizí věci a přečinu výtržnictví,“ řekl npor. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž byl v souvislosti se spácháním trestného činu výtržnictví již v minulosti soudně trestán a nyní mu tak hrozí přísnější postih.

Jednačtyřicetiletý muž je obviněn z toho, že v osmnácti případech poškodil na různých místech Třebíče u bytových domů vchodové dveře. Operoval na území téměř celého města a většinou se vždy jednalo o dům na jiné ulici. Na dveřích rozbíjel skleněné výplně, k tomu používal nejčastěji lahev, případně kámen, dlažební kostku či dlažbu. Poškozením dveří způsoboval majitelům škody od několika tisíc korun po více než desetitisícové. Prvního případu se dopustil v polovině minulého týdne a od uplynulého víkendu pak případy rapidně stoupaly, a to až do středy, kdy trestnou činnost muže ukončili třebíčští kriminalisté.

Po provedení všech nezbytných úkonů policisté obviněného muže ze zadržení propustili a je stíhán na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na tři roky.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

13. května 2022   

vytisknout  e-mailem