Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté objasnili sérii krádeží pohonných hmot, ke kterým docházelo letos v březnu a dubnu

TACHOVSKO – Dvanáct poškozených nádrží mají na svědomí dva muži ve věku 29 a 37 let, které policejní komisař zprvu obvinil jen ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci. Trestní stíhání musel ale po několika dnech rozšířit o další protiprávní jednání. 

Na základě provedeného šetření a vyhodnocení zajištěných důkazů a stop se plánským policistům ve spolupráci s kriminalisty podařilo objasnit sérii krádeží pohonných hmot, ke kterým docházelo v průběhu března a dubna letošního roku na různých místech tachovského okresu. Policejní komisař mohl tak na základě intenzivní a důkladně odvedené policejní práce zahájit trestní stíhání a sdělit obvinění ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci ve formě spolupachatelství dvěma mužům ve věku 29 a 37 let.
Obvinění společně totiž z nádrží jedenácti aut na různých místech v Tachově, v Boru a v Plané odčerpali téměř 200 litrů benzínu, který použili zejména pro vlastní potřebu. Jeho odcizením tak způsobili škodu ve výši přes 8 700 korun, poškozením nádrží a v jednom případě i katalyzátoru způsobili jejich majitelům škodu, která přesáhla částku 123 000 korun. 
Mladší z mužů se krádeže pohonných hmot dopustil následně v jednom případě i sám, kdy mezi obcemi Oldřichov a Kočov odčerpal z odstaveného vozidla značky Volkswagen Transporter celkem 40 litrů motorové nafty. Jejím odcizením způsobil škodu přes 1 800 korun, avšak poškozením palivové nádrže způsobil škodu několikanásobně vyšší. Odborným vyjádřením bylo poškození ohodnoceno na téměř 75 000 korun. Krátce po činu byl zastaven a kontrolován plánskými policisty před obcí Kočov v osobním vozidle, ve kterém policisté nalezli věci potřebné k páchání trestné činnosti. Podezřelého muže proto zadrželi.  Další den v obci Lom u Tachova kriminalisté zadrželi i druhého podezřelého.
Policejní komisař s nimi provedl potřebné úkony, zahájil trestní stíhání a obvinil je z výše uvedených trestných činů. Trestní stíhání však musel po pár dnech u obou obviněných rozšířit o přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Mladšího z mužů totiž kontrolovala hlídka městských strážníků v Tachově, kdy zjistila, že dotyčný má nově vyslovený zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. Druhého obviněného, který má řízení také zakázané, zastavili a kontrolovali plánští policisté v Tachově. Zjistili přitom, že dotyčný navíc nenastoupil v řádném terminu do výkonu trestu odnětí svobody za předchozí trestnou činnost. Po provedení potřebných úkonů jej proto na základě soudního příkazu k dodání do výkonu trestu odnětí svobody eskortovali přímo do věznice.

por. Bc. Dagmar Jiroušková
29. 4. 2022

Odkazy do noveho okna

poškozená nádrž

poškozená nádrž 

Detailní náhled

poškozené vozidlo

poškozené vozidlo 

Detailní náhled

prázdná nádrž

prázdná nádrž 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné vozidlo

zajištěné vozidlo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem