Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté o víkendu na silnicích Libereckého kraje

KRAJ – Během posledního prázdninového víkendu v Libereckém kraji dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu. 

V rámci celorepublikové akce během uplynulého víkendu i na silnicích Libereckého kraje policisté dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Celá akce byla zaměřená na dodržování stanovené rychlosti, způsobu jízdy a dodržování pravidel silničního provozu, na železničních přejezdech, používání bezpečnostních pásů a zádržných systému při přepravě dětí, držení v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové či záznamové zařízení za jízdy, technický stav vozidel, kontrolu dokladů předepsaných pro řízení a provoz motorových vozidel a dodržování ostatních obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.  Policejní hlídky se také zaměřily na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech.

Během této dopravně bezpečností akce, která trvala od pátku do neděle, policisté v Libereckém kraji zkontrolovali 886 vozidel a zjistili celkem 127 dopravních přestupků, z nichž 114 vyřešili na místě uložením blokové pokuty a 13 oznámili k dalšímu šetření příslušnému správnímu orgánu. Osmadvacet řidičů bylo přistiženo při porušení stanovené rychlosti. Nejvíce z nich policisté zastavili policisté na Semilsku, a to sedmnáct.

Všichni kontrolovaní řidiči se na místě kontroly podrobili dechové zkoušce na alkohol. Pět z nich usedlo za volant pod vlivem alkoholu. Policisté v jejich dechu naměřili hodnoty alkoholu od 0,27 do 0,50 promile a všechny případy kvalifikovali tedy jako přestupky. Dále policisté odhalili tři řidiče, jejichž výsledek orientačního testu na přítomnost omamných a psychotropních látek byl pozitivní.

Samozřejmě, že policisté důsledně kontrolovali i to, zda řidiči a jejich spolujezdci používají bezpečnostní pásy. Patnáct kontrolovaných řidičů ovšem bezpečnostní pás nepoužívalo a byla jim tedy na místě udělena bloková pokuta. Tu policisté udělili také řidiči na Jablonecku, který pro přepravu dítěte nepoužil příslušný zádržný systém.

Další početnou skupinou řidičů, kteří nějakým způsobem porušili zákon, byli řidiči, kteří vyjeli s motorovým vozidlem v nevyhovujícím technickém stavu. Těch bylo celkem 24. Během dlouhodobě dopředu prezentované dopravně bezpečností akce ovšem také v pátek přistihli v Pertolticích na Liberecku řidičku, která usedla za volant s vysloveným zákazem řízení motorových vozidel, a to až do března roku 2021. Ještě týž den jí policisté z Obvodního oddělení ve Frýdlantě sdělili podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za jehož spáchání jí nyní hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.


3. 9. 2019
nprap. Dagmar Sochorová
Oddělení tisku a prevence
Jablonec nad Nisou

vytisknout  e-mailem