Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté kontrolovali motorkáře

KRAJ - O uplynulém víkendu probíhala v Libereckém kraji dopravně bezpečnostní akce zaměřená prioritně na řidiče motocyklů. 

2O uplynulém víkendu, v sobotu 12. června 2021, proběhla na území celého Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce zaměřená především na kontrolu řidičů motocyklů, kteří jsou velmi zranitelnými účastníky silničního provozu.  Policisté během akce u nich kontrolovali rychlost a způsob jízdy, používání ochranných přileb, technický stav motocyklů i případné řízení pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Zaměřili se teké na bezohlednou a agresivní jízdu. 

Akce probíhala na Českolipsku na silnici č. I/9 v úseku Deštná - Jestřebí - Zahrádky, dále na silnici č. I/38 v úseku Bezděz - Jestřebí. Kontrolám neunikli také motorkáři na Jablonecku jedoucí po známé a jimi oblíbené silnici č. I/10 v úseku Železný Brod - Loužnice. 

Cílem těchto akcí je snížit počty a následky dopravních nehod řidičů motocyklů a zvýšit úroveň dodržování pravidel silničního provozu. 

Do akce bylo nasazeno více jak dvě desítky policistů jak z dopravní, tak i ze služby pořádkové policie. Ti během akce zkontrolovali 136 účastníků - tedy jak řidičů, motorových vozidel, tak i motocyklů. Zjistili celkem 43 dopravních přestupků, za které na místě uložili příkazem pokuty v celkové výši 17 300 Kč. Z toho se ve 36 případech jednalo o porušení dopravních předpisů řidiči motocyklů, za které jim byly uloženy pokuty ve výši 11 600 Kč. Mezi nejčastější prohřešky patřil nevyhovující technický stav vozidel, a to celkem v 21 případech a také porušování nejvyyší povolené rychlosti, celkem v 7 případech

6
Řidiči motocyklů neměli většinou v pořádku technický stav svých strojů. Některé pneumatiky (hloubka hlavních dezénových drážek) motocyklů byly sjety pod stanovenou mez. Dále byly zjištěny různé zásahy do konstrukce výfuků, demontované tlumiče hluku, nehomologované tlumiče hluku. 
Na území Jablonecka většinou řidiči motocyků nedodržovali způsob jízdy (jízda přes podélnou čáru souvislou). 

Statistika:

V letošním roce od ledna do konce měsíce dubna řešili policisté v Libereckém kraji celkem 8 dopravních nehod s účastí řidičů motocyklů (o 7 méně než za stejné období v loňském roce), naštěstí při nich nikdo nepřišel o život, 1 osoba byla zraněna těžce ( o 1 méně než voni) a 4 lehce (o 8 méně než voni).

I v následujícím období budou na území celého Libereckého kraje nadále probíhat další dopravně bezpečnostní akce zaměřené na všechny účastníky silničního provozu. Policisté i v rámci běžného výkonu služby budou v následujících letních měsících dohlížet především na bezpečnost těch nejzranitelnějších účastníků silničního provozu, kterými jsou chodci, cyklisté a motocyklisté.


14. 6. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem