Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté navštívili táborníky

Ukázka pořádkové jednotky a přednáška na téma silniční provoz  

Dne 11. srpna 2011 navštívili policisté společně s pracovníkem oddělení BESIP mladé táborníky. Jednalo se o Tábor dětské prázdninové rekreace Budislav u Litomyšle v majetku Krajského ředitelství policie Pardubického kraje, konkrétně třetí běh. Na policejní návštěvu se od večerního nástupu předchozího dne, těšila stovka diváků.
V první části, která zabrala celé dopoledne, si táborníci ve věku šest až patnáct let prohlédli vozidlo zn. Volkswagen transporter, které u policie slouží jako Mobilní kontaktní a koordinační centrum. Dětem bylo sděleno, k čemu se takové vozidlo využívá a čím vším je vybaveno. Z celého dne byla asi nejzajímavější ukázka činnosti pořádkové jednotky. Nejprve děti vyslechly, co si mohou pod pojmem pořádková jednotka představit, k čemu se využívá a byla popsána základní výstroj členů. Dále následovala dynamická ukázka, jak se například zasahuje proti demonstrantům, kteří kladou jak pasivní, tak aktivní odpor, dále vyjmutí a zadržení agresora z davu, zásah při napadení vozidla s chráněnou osobou, či zatčení ukrytého pachatele v budově. Po jednotlivých ukázkách děti vždy od zkušeného policisty vyslechly komentář k dané scéně. Na závěr ukázek byli členi jednotky překvapeni útokem „obrněného transportéru“, který si vedoucí tábora na policisty připravili, aby pobavili děti. Po tom, co se policisté bojovému vozidlu demonstrantů ubránili, tak největší aktivisty „odměnili“ za překvapující útok. Při této závěrečné scénce diváci nadšeně povzbuzovali, aplaudovali a fandili jak policistům, tak i aktivistům. Po dynamických ukázkách policisté vytvořili šest stanovišť a za nimi se vydaly jednotlivé oddíly. Děti si u policistů detailně prohlédly a vyzkoušely součástky protiúderového kompletu a těm zvídavím byly zodpovězeny všetečné dotazy, jako například kolik to všechno váží, jak je výcvik náročný a podobně.
Po obědě a poledním klidu následovala druhá část policejní návštěvy. Při této se děti z úst preventisty a krajského koordinátora oddělení BESIP dozvěděly důležité informace o bezpečnosti v silničním provozu. Hovořeno bylo o možných nebezpečích při pohybu po pozemních komunikacích pěšky či na jízdním kole. Následovaly rady jak se tedy chovat bezpečně a předcházet rizikům. Řeč přišla i na reflexní prvky, využívání ochranných pomůcek při sportu a na význam základních dopravních značek. Táborníci byli po přednášce odměněni informačními a dárkovými předměty Policie ČR, oddělení BESIP a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra.
Další dárky, které jim policisté od zmíněných subjektů přivezli, děti mohli získat při táborové pouti. Setkání bylo z obou stran hodnoceno jako velmi zdařilé a všichni se těší na příští prázdninové setkání.


Fotogalerie ke zhlédnutí zde…

Článek o předchozím ročníku tábora zde…

www.taborbudislav.cz

Čtěte také:

Poslední prázdninová jízda – článek z preventivní akce na Královéhradecku
Setkání s mladými házenkáři z Jičína – článek z preventivní akce na Jičínsku
Druhé prázdninové setkání - článek z preventivní akce na Jičínsku


nprap. Jan Čížkovský
31. srpna 2011
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem