Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté navrhli obžalovat muže kvůli korupci

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zaslali Okresnímu státnímu zastupitelství ve Svitavách návrh na podání obžaloby na 63letého muže, který se měl dopustit zločinu podplácení podle § 332 odst. 1, odst. 2 písm. b) trestního zákoníku. 

            Tento muž měl jako podnikatel dne 2. srpna 2010 nabídnout úředníkovi odpovědnému za provedení zakázky a současně předsedovi výběrové komise úplatek ve formě neupřesněné peněžní částky v případě přidělení zakázky na zřízení ústředního topení a plynofikace Městské knihovny Polička. Plánovaný rozpočet této veřejné zakázky byl vyčíslen dle projektové dokumentace ve výši 636 tisíc korun. Obviněný nabídku úplatku znovu zopakoval 9. srpna 2010 při předložení obálky s potřebnými dokumenty výběrového řízení a specifikoval ji na částku 10 tisíc korun. Dne 24. srpna 2010 pak potvrdil předání finanční hotovosti ve výši 10 tisíc korun po podpisu smlouvy, za to, že výběrové řízení vyhraje jeho firma, která zakázku provede za zhruba 450 tisíc korun. Policisté proto dospěli k závěru, že obviněný jinému v souvislosti s obstaráváním věci obecného zájmu nabídl a slíbil úplatek a spáchal takový čin vůči úřední osobě. Za to mu hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až šest let.
 
            Policisté museli po získání prvotního poznatku jednat velmi rychle, a i vzhledem k tomu se podařilo korupční jednání poměrně přesně popsat a zadokumentovat. Případ tak dokladuje, že boj s korupcí je možné vést efektivně, pokud se podaří získat informace včas. Celé přípravné řízení pak bylo ukončeno za dobu kratší než dva měsíce.
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem