Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté navrhli obžalovat bývalého starostu

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování navrhli Okresnímu státnímu zastupitelství Plzeň – jih obžalovat bývalého starostu jedné obce na Rakovnicku. Muž je stíhán pro trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele podle ust. § 158 odst. 1 písm. b) trestního zákona a pro trestný čin zpronevěra podle ust. § 248 odst. 1 trestního zákona.  

            Obviněný měl jako tehdejší starosta bez vědomí a rozhodnutí zastupitelstva a v rozporu se zákonem o obcích, bez předchozího zveřejnění záměru obce, prodat nemovitý majetek, přičemž opakovaně uzavřel kupní smlouvy na prodej pozemkových parcel zapsaných u Katastrálního úřadu Plzeň – jih. Obviněný tedy jako veřejný činitel jednal v úmyslu opatřit kupujícímu neoprávněný prospěch spočívající v tom, že pozemky, které z velké části slouží jako komunikace a přístupy k domům, mohl získat přednostně, bez výběrového řízení, bez zaplacení kupní ceny, a způsobil tak obci škodu ve výši nejméně 450 tisíc korun.  
 
            Zpronevěry se měl dopustit tím, že v lednu 2008, jako tehdejší starosta obce, na základě odsouhlasení zastupitelstva uzavřel dvě kupní smlouvy s kupujícím na prodej pozemkových parcel zapsaných u Katastrálního úřadu Plzeň – jih za kupní cenu 16 tisíc, resp. 54 tisíc korun. Při podpisu smluv převzal od kupujícího finanční hotovost ve výši 70 tisíc korun jako kupní cenu za tyto pozemky a hotovost nepředal do pokladny obce.
 
           
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                         rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem