Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté navrhli obžalovat 2 muže

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování informovali v září 2010 o předání usnesení o zahájení trestního stíhání dvěma mužům, kteří byli obviněni z trestného činu „Pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě“ dle § 128a odst. 1, 2 písm. a), b) trestního zákona, a kteří měli tento skutek spáchat ve formě spolupachatelství dle § 9 odst. 2 trestního zákona.  

            Dne 5. ledna 2011 podali policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování okresnímu státnímu zastupitelství v Liberci návrh na podání obžaloby.
 
            Obvinění muži ve věku 63 a 56 let, působili v pozicích pracovníka Technické univerzity v Liberci a jednatele soukromé společnosti, která komplexně zajišťovala výběrové řízení. V rozporu se zákonnými pravidly pro výběr nejlepší nabídky ve veřejné soutěži měli dohodnout vypsání zakázky ve smyslu § 23 odst. 7 písm. a) zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, jednací řízení bez uveřejnění pro zadání veřejné zakázky „MS 2009 - Úprava ubytovacích kapacit na kolejích TUL v Liberci-Harcově – dodatečné práce“. Oba si přitom měli být z předchozích jednání a svých zkušeností vědomi, že tento typ zadávacího řízení s jediným uchazečem není možné z hlediska podmínek uvedeného zákona použít, nýbrž v souladu se zákonem je nutné dodatečnou dodávku nábytku zadat prostřednictvím zadávacího řízení s možností účasti dalších uchazečů. Přitom právě na základě takto vypsaného řízení byl osloven jediný uchazeč a s tímto uchazečem byl uzavřen dodatek ke smlouvě o dílo.  Obvinění měli současně jednat s vědomím, že konají v rozporu s podmínkami stanovenými poskytovatelem dotace Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, upravenými vyhláškou Ministerstva financí č. 40/2001 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku, dle kterých byli povinni zejména vybrat zhotovitele způsobem odsouhlaseným MŠMT a před uzavřením uvedeného dodatku měli předložit nabídku vybraného zhotovitele k posouzení.   Aktivně přitom před MŠMT zatajovali, že zakázku již zadali konkrétní společnosti. Svým jednáním vyloučili ostatní možné soutěžitele, v důsledku čehož jediná oslovená společnost uskutečnila zakázku v hodnotě 24, 2 milionů korun na dodání volného nábytku a získala tak prospěch ve výši téměř 3 milionů korun.
 
           
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem