Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté na lyžích v Krkonoších

TRUTNOVSKO – Působit budou se strážci přírody z KRNAPu a Horskou službou. 



Akce skialpyAkce skialpyPomáhat předcházet porušování právních předpisů a pravidel v Krkonošském národním parku si berou za cíl nově policejní hlídky na lyžích, které budou působit ruku v ruce se strážci ochrany přírody národního parku a ve spolupráci a za podpory Horské služby ČR, o. p. s. V těžce přístupném terénu se budou policisté ve „smíšených hlídkách“ se strážci Správy KRNAP pohybovat na speciálním skialpinistickém vybavení.

"Společné hlídky Stráže přírody KRNAP a Policie ČR na lyžích představují další rozměr spolupráce v oblasti ochrany jedinečné přírody našeho nejstaršího národního parku. Aktivity kolegů z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, Územního odboru Trutnov i jednotlivých krkonošských obvodních oddělení si velmi vážíme, konečně stejně jako naší dosavadní společné práce. Naši strážci budou společně s kolegy z Policie České republiky řešit především přestupky týkající se porušování pohybu v klidových územích národního parku a přestupky proti Návštěvnímu řádu chráněného území," uvedl ředitel Správy Krkonošského národního parku PhDr. Robin Böhnisch. 

"Přítomnost policistů v obtížně dostupném terénu by měla v rovině prevence odradit případné přestupce od vstupu do zakázaných oblastí či mimo turisticky vyznačené cesty a od porušování právních předpisů, které v tomto specifickém území platí s cílem ochránit přírodu, ale také životy a zdraví osob, jimž může hrozit nebezpečí," upřesňuje úkol policistů v rámci tohoto počinu plk. Mgr. Pavel Škandera, ředitel územního odboru Trutnov.

„Jako odborníci na pohyb v zasněženém terénu jsme příslušníkům Policie ČR poskytli základní výcvik pohybu v terénu na skialpech. Měli by zvládnout náročné lokality, které jsou bohužel velmi oblíbené u skialpinistů, a to i přes nebezpečí, které hrozí jim, a při stržení laviny vlivem jízdy na lavinovém svahu i ostatním,“ uvedl k projektu Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše. V uplynulých dnech podepsalo s Horskou službou ČR, o.p.s. vedení Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje realizační dohodu o spolupráci, která se vztahuje pro oblast Orlických hor i pro Krkonoše.

„Policisty jsme pro výkon služby na lyžích vybavili, a to jak technickým vybavením, tak i s tím spojenou výstrojí. Policisté mají specifické dovednosti a jsou také odborně od Horské služby proškolení pro výkon služby na lyžích. Krkonošský národní park používá zvláštní ochrany a policisté budou s pracovníky KRNAP a Horské služby koordinovat činnost hlídek působících v terénu. Cílem je ochránit jednak životy a zdraví lidí v nebezpečných lokalitách, ale také společně s pracovníky Správy KRNAP odpovídajícím způsobem zasáhnout v případě porušování pravidel při ochraně přírody,“ upřesňuje brig. gen. Ing. Petr Petřík, ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.



Na lyžích je možné v Krkonošském národním parku na území Královéhradeckého kraje potkat naráz až osm policistů, nicméně tento specifický výkon služby bude organizován s ohledem na možnosti a zejména aktuální situaci.

Policisté se po stránce výkonu služby každoročně důkladně na zimní sezonu připravují a upravují či cílí své každodenní úkoly tak, aby byli schopni zajistit veřejný pořádek, bezpečnost občanů či bezpečnost a plynulost silničního provozu. V případě potřeby regulují policejní hlídky v horských střediscích na dopravu tak, aby projela vozidla údržby, záchranáři i hasiči apod. V horských střediscích plní policisté i další činnosti, jako například pátrání po osobách v terénu, vyjíždí k osobám, které mají zdravotní komplikace či jsou obecně v nesnázích a potřebují pomoc.

por. Šárka Pižlová, DiS.
16.1.2021, 14:00 

Odkazy do noveho okna

Akce skialpy

Akce skialpy 

Detailní náhled

Akce skialpy

Akce skialpy 

Detailní náhled

Akce skialpy

Akce skialpy 

Detailní náhled

Akce skialpy

Akce skialpy 

Detailní náhled

Akce skialpy

Akce skialpy 

Detailní náhled

Akce skialpy

Akce skialpy 

Detailní náhled

Akce skialpy

Akce skialpy 

Detailní náhled

Akce skialpy

Akce skialpy 

Detailní náhled

Akce skialpy

Akce skialpy 

Detailní náhled

Akce skialpy

Akce skialpy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem