Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté na lyžích pomáhají návštěvníkům hor

Ms kraj - nejen v Beskydech, ale také v Jeseníkách 

Nejen v Beskydech, ale také v Jeseníkách se lyžaři mohou setkat s policisty na svazích, běžeckých tratích i v nepřístupném horském terénu.

Tento týden začali policisté na lyžích působit také na Pradědu a v Karlově pod Pradědem. Dohled probíhá na lyžařských tratích, v rekreačních oblastech, kde působí policisté preventivně. Návštěvníci horských středisek policejní lyžařské hlídky vnímají pozitivně.

Policisté na lyžích již několikrát zasahovali a spolupracovali s horskou službou při řešení nejen pomoci u zraněných osob, ale také při hledání návštěvníků, kteří se ztratili svým blízkým z dohledu.

Z činnosti lyžařských hlídek v průběhu ledna:

V sobotu 4. ledna 2020 pracovníci horské služby požádali policisty o spolupráci při pomoci zraněné ženě, která utrpěla komplikovanou zlomeninu. S horskou službou vyjeli policisté na místo události, jednalo se o místo Větry – Lysá Hora. Horskou službou byla žena ošetřena a za asistence policistů šetrně transportována na Ostravici, kde byla předána rodinným příslušníkům, kteří ji transportovali do nemocnice.

V neděli 5. ledna 2020 se na policisty obrátila žena, která hledala v lyžařském areálu Bílá u sjezdovky své 4leté dítě. V tu dobu bylo v lyžařském areálu velké množství lyžařů. Policisté ve spolupráci s horskou službou prošli blízká místa – restaurace, půjčovny lyží a dívenku po deseti minutách od oznámení nalezli a předali v pořádku oznamovatelce.

Dne 10. ledna 2020 při nočním lyžování došlo k pádu nezletilé lyžařky, která si stěžovala na bolest kolene. Policisté zjistili, že nedošlo při lyžování ke srážce s jinou osobou, ale k samovolnému pádu dívky. Zraněná byla ošetřena pracovníky horské služby a za pomoci policistů byla předána a naložena do vozidla rodinných příslušníků, kteří uvedli, že další ošetření již zařídí.

V Beskydech – konkrétně na Pustevnách včera 18. 1. 2020 byli osloveni policisté návštěvníky Pusteven, že za chatou Šumná leží na zemi žena, která prodělala epileptický záchvat. Policisté se ihned přesunuli na místo a nalezli ženu v přítomnosti dvou osob, rodinných příslušníků, kteří sdělili, že poškozená prodělává již druhý záchvat za sebou. Následně se dostavili na místo také členové horské služby, kterým policisté předali informace a pomohli ženu naložit do vakuové matrace, zabalit do termofólie a uložit na sáně.  Žena byla v bezvědomí transportována na základnu horské služby, kde byla přivolána záchranná služba, která si ženu převzala.

Za hodinu a půl po této události se obrátili na policisty další návštěvníci Pusteven a sdělili, že je zde zraněný chlapec. Policisté zjistili, že chlapec sjížděl na lopatě kopec a narazil nohou do zábradlí. Bolí jej kotník a nemůže se na nohu postavit. Přivolali jsme pracovníky horské služby, mezitím jsme zjistili, že se jedná o 9letého chlapce, který je zde s rodiči, ale momentálně neví, kde se rodiče nachází. Policisté dle zjištěného popisu po chvíli rodiče nalezli a dovedli na místo události a následně poskytli horské službě součinnost při předání chlapce rodičům.

mjr. Bc. Pavla Jiroušková

19. ledna 2020

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
20. 12. 2019 Bezpečně na horách

Odkazy do noveho okna

1 lyžařské hlídky Karlov

1 lyžařské hlídky Karlov 

Detailní náhled

2 lyžařské hlídky Praděd

2 lyžařské hlídky Praděd 

Detailní náhled

3 lyžařské hlídky Pustevny

3 lyžařské hlídky Pustevny 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem