Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté na Liberecku rozdávali chodcům a cyklistům reflexní prvky

LIBEREC - V úterý večer proběhla na Liberecku dopravně preventivní akce "Buďte vidět, přežijete". 

V úterý 21. října 2014 proběhla v době od 17,00 do 20,00 hodin na Liberecku dopravně preventivní akce "Buďte vidět, přežijete."

Celkem na třech vybraných přechodech pro chodce dohlíželi dopravní policisté s policistkou z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje na bezpečnost chodců a cyklistů v silničním provozu. Oslovené chodce a cyklisty upozorňovali na důležitost jejich zviditelnění při pohybu na pozemních komunikacích. "Vidět a být viděn" je základním pravidlem bezpečnosti na silnicích. Ty účasníky, kteří byli nedostatečně vybaveni bezpečnostními prvky, či měli méně vhodnou barvu oblečení tj. tmavých odstínů - modré, červené, černé, šedé barvy, vybavili policisté reflexními doplňky v podobě reflexních pásků, přívěsků, samolepek a nažehlovaček.

Během tří hodin oslovili policisté na přechodech v centru Liberce - v ul. Fügnerova, Dr. E. Beneše a  Železná a v ul. Nákladní na 60 chodců a v jednom případě i jednoho cyklistu. Policisté se zaměřovali obzvlášť na ty chodce, kteří se díky tmavému oblečení bez jakýchkoliv zviditelnění stávají pro řidiče v místech, kde není žádné osvětlení, téměř neviditelnými.

Ohlasy chodců a cyklistů na akci byly velmi kladné a akcí podobného charakteru by uvítali i do budoucna více. Někteří z dotazovaných sdělili i své obavy o svoje zdraví a život při pohybu na pozemních komunikacích. Zejména rodiče malých dětí uvítali reflexní prvky, které bezprostředně po jejich obdržení umístili dětem na batohy či oblečení a nebo na dětské kočárky. Mnoho chodců si vůbec neuvědomovalo, jak moc může vhodná volba barvy jejich oblečení hrát při pohybu na silnicích velkou roli. Včerejší akce se ukázala jako velmi přínosná, neboť mnoho Liberečanů bylo oděno do oblečení velmi tmavých odstínů a reflexní doplňky tu byly přímo na místě. Oslovení chodci a cyklisté byli zároveň informováni o tom, že reflexní materiál je v noci vidět na 10x větší vzdálenost než tmavé oblečení a mnohdy jim mohou  doplňky  z tohoto materiálu zachránit život.

Jako příklad tragických následků špatného zviditelnění na silnicích byla chodcům a cyklistům dávána tragická nehoda, ke které došlo 12. října 2014 na silnici I. třídy č. 13 ve směru od Jítravy na Liberec, kdy v katastru obce Bílý Kostel nad Nisou srazil řidič vozidla Škoda Felicia chodce. Ten se pohyboval po komunikaci v tmavém oblečení, bez jakýchkoliv reflexních prvků či doplňků a navíc se pohyboval v jízdní dráze vozidla. Řidič neměl téměř žádnou šanci střetu zabránit, neboť muže spatřil na velmi krátkou vzdálenost. Chodec na místě utrpěl zranění neslučitelná se životem.

Statistika počtu dopravních nehod s účastí chodců na Liberecku:

Období 1.1. - 21.10.2013 1.1.-21.10.2014
Počet nehod 58 48
Úmrtí 3 4
Těžká zranění 12 10
Lehká zranění 36 30
Dopravní nehody přímo na přechodech pro chodce 19 12

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
22. října 2014

Odkazy do noveho okna

Akce reflexy Liberec

Akce reflexy Liberec 

Detailní náhled

Akce reflexy1 Liberec

Akce reflexy1 Liberec 

Detailní náhled

Akce reflexy10  Liberec

Akce reflexy10 Liberec 

Detailní náhled

Akce reflexy2 Liberec

Akce reflexy2 Liberec 

Detailní náhled

Akce reflexy3 Liberec

Akce reflexy3 Liberec 

Detailní náhled

Akce reflexy4 Liberec

Akce reflexy4 Liberec 

Detailní náhled

Akce reflexy5 Liberec

Akce reflexy5 Liberec 

Detailní náhled

Akce reflexy6  Liberec

Akce reflexy6 Liberec 

Detailní náhled

Akce reflexy7  Liberec

Akce reflexy7 Liberec 

Detailní náhled

Akce reflexy8  Liberec

Akce reflexy8 Liberec 

Detailní náhled

Akce reflexy9  Liberec

Akce reflexy9 Liberec 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem