Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté na kolech vyjeli v Třebíči

TŘEBÍČSKO: Hlídka na kolech se bude zaměřovat na chatové oblasti a cyklostezky  

Dnes ráno se poprvé vydali v Třebíči do služby policisté na jízdních kolech. Policejní cyklohlídky jsou inovací služby veřejnosti. Policisté budou schopni efektivně působit také v místech, kde se pěší a motorizované hlídky pohybovaly velice obtížně nebo vůbec. Třebíč se tak stala druhým místem našeho kraje, kde budou policisté v rámci běžného výkonu využívat jízdní kolo jako dopravní prostředek. Dvě jízdní kola využívají také policisté v Pelhřimově. Zatím je do služby nasazují nepravidelně, vždy s ohledem na konkrétní bezpečnostní opatření. Letos je využili například při kontrole v chatových oblastech.
 
Policisté z Obvodního oddělení v Třebíči obdrželi před nedávnem dvě jízdní kola, včetně výstroje. Na těchto kolech budou od dnešního dne provádět hlídkovou činnost celkem čtyři policisté, kteří se budou ve službě střídat. Policejní cyklohlídky budou v rámci běžného výkonu služby vyjíždět nejen na vyznačené cyklostezky, ale budou provádět preventivní činnost například v zahradních koloniích či rekreačních lokalitách - především v okrajových částech města Třebíče. Vyjíždět budou ale také do přilehlého okolí.
 
„Krajské ředitelství policie kraje Vysočina bylo v letošním roce vybaveno čtyřmi jízdními koly, která jsou určena pro přímý výkon služby. Součástí vybavení těchto kol, která jsou v barevném provedení Policie ČR, je také speciální brašna s nezbytnou výbavou, která obsahuje také lékárničku. Policisté mají pro jízdu na kole k dispozici speciální cyklistické dresy s reflexními prvky i cyklistickou přilbu,“ uvedl plk. Mgr. Karel Sehnal, náměstek ředitele Krajského ředitelství kraje Vysočina pro vnější službu.
 
Policisté na kolech budou plnit úkoly jako jakýkoliv jiný jejich kolega z řad pořádkové policie. Budou provádět dohled nad veřejným pořádkem, řešit dopravní přestupky a budou působit také v oblasti prevence. Náplň práce těchto mužů zákona bude vzhledem k lokalitám, kam budou v rámci výkonu služby vyjíždět, velmi různorodá. „Cyklohlídka se může velice dobře a operativně pohybovat na méně dostupných nebo odlehlých místech či na frekventovaných parkovištích. Policisté budou současně lépe řešit i přestupky například v terénu v chatových oblastech nebo na cyklostezce,“ řekl k plánovanému nasazení vedoucí Obvodního oddělení Třebíč jeho vedoucí npor. Mgr. Martin Husa.
 
„Počítáme s tím, že policejní cyklohlídka bude vyjíždět nejčastěji na místa, která by byla s osobním vozidlem obtížně přístupná. Jedná se především o rekreační a chatové oblasti či okrajové části města, a také přilehlé místní části města,“ plánuje npor. Mgr. Martin Husa. Při plánování služeb pro policisty na kolech uvažuje vedoucí obvodního oddělení také o možnosti přesunu cyklohlídky vlakem do rekreačních lokalit v okolí Třebíče. Do daného místa by se vlakem policisté přesunuli i s kolem a v chatové nebo rekreační oblasti by prováděli dohledovou a preventivní činnost jako cyklohlídka. Nadcházející víkend se s třebíčskou cyklistickou hlídkou mohou setkat účastníci tradičního Triatlonového víkendu v Kněžicích.
 
Policisté na kolech plánují zvýšený dohled nad cyklisty, kteří využívají ke svým cestám cyklistických stezek. Právě bezpečnost cyklistů, ale také bruslařů na in-linech nebo rodičů s kočárky je pro policisty v našem kraji z hlediska priorit stejně důležitá jako dohled nad bezpečným chováním řidičů motorových vozidel. A nyní k tomu budou mít v Třebíči dostatečné možnosti. Policisté na kolech se budou zaměřovat na cyklostezky a silnice využívané cyklisty. Důraz budou klást na preventivní působení na širokou veřejnost. Policisté budou dohlížet na chování a jízdu cyklistů, případně pohyb dopravních prostředků, které na vyhrazených stezkách nemají co dělat.
 
Zájmu cyklohlídky neujdou ani přírodní koupaliště, kempy, parky a sportoviště, kde se policisté zaměří především na kontrolu veřejného pořádku při volno časových aktivitách veřejnosti. V chatových oblastech a lesích se zaměří se na prevenci před vloupáním do rekreačních objektů, krádeží a na dodržování zákazu vjezdu motorových vozidel na lesní cesty. Pozornost se soustředí také na místa se zvýšeným rizikem krádeží jízdních kol. Policisté budou preventivně působit v místech, kde cyklisté často parkují svá kola a nedostatečně je zajišťují proti krádežím.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchni komisař
3. červenec 2012
 

vytisknout  e-mailem