Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté na běžkách, sněžnicích i skútru

RYCHNOVSKO - Kontrola rekreačních objektů 

Zima udeřila naplno. Horské oblasti rychnovského regionu v posledních dnech sužuje nejen mráz a ledovatka, ale současně i bohatá sněhová nadílka. V tuto dobu jsou rekreační osady a chatařské oblasti spíše opuštěné. Většina jejich majitelů je na podzim zazimuje a vrací se do nich opět až na jaře. Nutno dodat, že řada objektů není s vozidly ani v zimně dostupná.
Na kontrolu rekreačních objektů svého teritoria se proto včera policisté Obvodního oddělení Rokytnice v Orlických horách vydali na běžkách, sněžnicích nebo na skútru. Během akce měli zjistit, zda některé z obydlí nenavštívil nezvaný host.
Policisté se rozdělili do tří skupin dle sportovního vybavení a zamířili na kontroly. I se sportovním náčiním se ale zejména u samotných budov brodili v metrových závějích. Strážcům zákona ovšem právě sněhová vrstva napovídá, zda se v posledních dnech u jednotlivých staveb někdo pohyboval. I když bylo okolí převážně bez znatelných stop ve sněhu, policisté pokračovali při své obhlídce až k samotným objektům. Každou chalupu obešli, zkontrolovali zajištění dveří a okenic. Před odchodem umístili většinou na kliky vstupních dveří visačky, které majitelé objektů informují o tom, že jejich budovu zkontrolovali „muži zákona“. K nim přiložili letáček s informacemi o tom, jak si objekt zabezpečit tak, aby i nadále zůstal bez zásahu cizí osoby.
Majitelé uvedených objektů jsou pravidelně policií informováni o tom, jak co nejlépe chaty a chalupy zabezpečit. Jednou z cenných rad, kterých většina chatařů a chalupářů využívá, je nenechávat v objektech cenné věci. Velmi důležité je i zabezpečení objektu pomocí kvalitních dveří, okenic a podobně. Policie majitelům nedoporučuje ani nechávat v blízkosti objektů žebříky a zahradní náčiní nebo nářadí, jako například sekery, krumpáče, rýče apod. I tyto věci mohou zlodějům usnadnit násilný vstup do rekreačního obydlí.
Během dopoledne se vypravili od Bedřichovky směrem na Trčkov, kde zkontrolovali přibližně dvacet chalup. K poledni vyrazili od Bedřichovky opačným směrem na Jadrnou do Orlického Záhoří. I na této trase na ně čekalo dalších přibližně dvacet rekreačních objektů ke kontrole.Žádná ze zkontrolovaných chalup nevykazovala známky poškození nebo narušení.
Kontroly rekreačních objektů budou v zimní sezóně na Rychnovsku pokračovat i nadále, muži zákona se v nich mimo jiné zaměří i na to, jak se v CHKO Orlické hory chovají majitelé čtyřkolek a skútrů.
ČTĚTE - Rychnovský deník
POSLOUCHEJTE - Český rozhlas Hradec Králové

FOTOGALERIE  ZDE

por. Mgr. Alena Kacálková
15. února 2012
 

vytisknout  e-mailem