Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté muže zadrželi v odcizeném vozidle

PELHŘIMOVSKO: Obviněný muž skončil ve vazbě 

Pelhřimovští kriminalisté zahájili trestní stíhání osmatřicetiletého muže, který na konci října z areálu podniku odcizil různé věci, včetně dvou vozidel, přičemž celková škoda přesáhla hranici jednoho milionu korun. Policisté muže zadrželi v jednom z odcizených vozidel. V minulosti již několikrát soudně trestaný muž byl obviněný ze spáchání zločinu, za což mu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Na základě rozhodnutí soudu skončil ve vazbě.

Muž z Pelhřimovska je obviněný z toho, že v neděli 27. října ve večerních hodinách přijel svým vozidlem do Humpolce, kde jej odstavil u areálu zemědělské společnosti. Zde násilím vnikl do budovy, jejíž vnitřní prostory prohledal a odcizil klíče od vozidel v areálu. Dále zde odcizil mimo jiné oblečení, elektroniku nebo hodinky. Následně pokračoval do jedné z garáží, kde prohledal zaparkované vozidlo a připravil si k odvozu svářečku. Odtud pokračoval do další části objektu, kde poškodil uzavírání vrat a rovněž si zde nachystal věci, a to svářecí automat, nářadí, motorové pily, nivelační laser a jiné přístroje a nářadí. Z prostorů dílny odcizil oblečení, ale také klíče od dvou vozidel. V dopoledních hodinách následujícího dne nasedl do vozidla Renault, s kterým odjel z areálu. Nedaleko obce Hněvkovice však musel zastavit kvůli prázdné pneumatice. Tu se pokoušel ještě vyměnit. Následně však od vozidla utekl zpět do areálu. Zde do jiného vozidla, tentokrát značky Fiat, ve kterém se nacházelo nářadí za více jak sto tisíc korun, naložil ještě připravenou svářečku a odjel.

Policisté přijali oznámení o vloupání do objektů a odcizení vozidel a po pachateli začali okamžitě pátrat. Podezřelé vozidlo vypátrala hlídka pelhřimovských policistů na silnici první třídy, jak jelo ve směru na Pelhřimov. Zastavili ho na ulici zahradní a osmatřicetiletého řidiče zadrželi. Ten odcizené věci policistům vydal. Také obě odcizená vozidla byla zpět vrácena majitelům. Celková škoda byla vyčíslena na částku přes jeden milion korun. Lustrace ukázala, že muž má s pácháním majetkové kriminality své zkušenosti a má za sebou bohatou trestní minulost. Na konci roku 2015 mu soud uložil nepodmíněný trest odnětí svobody, ze kterého se vrátil letos v červenci. Dále má muž vyslovený zákaz řízení všech motorových vozidel. „Na základě shromážděných důkazů jsme zahájili trestní stíhání osmatřicetiletého muže, který byl obviněn ze zločinu krádeže a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ uvedl npor. Mgr. Pavel Nováček, vedoucí oddělení obecné kriminality.

Policejní komisař podal státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Soudce návrh státního zástupce akceptoval a obviněného muže poslal do vazby.

Kriminalisté případ nadále vyšetřují. Za zločin krádeže lze uložit až osmiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

19. listopadu 2019

vytisknout  e-mailem