Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté museli zasahovat na stadionu

JIHLAVA - Ve městě při fotbale nedošlo k narušení veřejného pořádku 

V souvislosti se včerejším fotbalovým pohárovým utkáním, které se hrálo na fotbalovém stadionu v Jihlavě, nedošlo ve městě k žádnému narušení veřejného pořádku ani k žádným škodám na majetku obyvatel Jihlavy.
 
Jak uvedl velitel opatření plk. Mgr. Karel Sehnal, nasazeným policejním jednotkám se podařilo zajistit veřejný pořádek, plynulost v silničním provozu a především ochránit zdraví a majetek obyvatel Jihlavy a klid v okolí stadionu, za což všem zasahujícím policistům náleží poděkování. „Situaci jsme zvládli již při příjezdu fanoušků, stejně tak při jejich odjezdu z města,“ řekl s tím, že také všechny zákroky, které policisté prováděli na žádost pořadatelů uvnitř stadionu, byly provedeny profesionálně a nedošlo při nich k žádné újmě na zdraví.
 
Na policejním opatření se podílelo více než 150 policistů, kterým pomáhali také strážníci Městské policie Jihlava. Policejní hlídky se již v 17.00 hodin rozmístily podle plánu opatření na jednotlivá stanoviště, kde před začátkem utkání dohlížely na veřejný pořádek a plynulost silničního provozu v souvislosti s příjezdem a příchodem fanoušků.  
 
Kolem devatenácté hodiny do Jihlavy začaly přijíždět první autobusy s fanoušky. O jejich plynulý příjezd, parkování a příchod fanoušků na stadion se postarali policisté na jednotlivých stanovištích. Do Jihlavy přijely také autobusy s radikálním jádrem fanoušků Sigmy Olomouc i s radikálními fanoušky Mladé Boleslavi. Také jejich příjezd do města a přesun na fotbalový stadion probíhal bez problémů a bez jakéhokoliv narušení veřejného pořádku.
 
Policisté v souvislosti s fotbalovým utkáním zadrželi jednu osobu. Jednalo se o fanouška Sigmy Olomouc, který neuposlechl výzvu. Jeho počínání bude řešeno jako přestupek. Policisté přijali jedno trestní oznámení v souvislosti s fotbalovým utkáním. Mezi třemi fanoušky Sigmy Olomouc došlo před koncem prvního poločasu ke vzájemné potyčce. Při potyčce byl jeden fanoušek zraněn a musel vyhledat lékařské ošetření. Policisté budou událost kvalifikovat jako přečin výtržnictví.
 
Policisté na výzvu pořadatelů o přestávce mezi poločasy provedli zákrok na stadionu.  Pořadatelům se nepodařilo od sebe oddělit oba tábory fanoušků. Za hlavní plechovou tribunou se totiž rozpoutala potyčka fanoušků mezi sebou. Jednalo se o fanoušky Olomouce a Mladé Boleslavi a dále se do rvačky zapojili příznivci Ostravy, kteří přišli na zápas. Policistům se podařilo incident brzy uklidnit a fanoušky od sebe oddělit.
 
Po skončení utkání vtrhly na travnatou plochu desítky fotbalových fanoušků. Bylo zapotřebí oddělit fanoušky Olomouce a Mladé Boleslavi, kteří se mezi sebou napadali přímo na travnaté ploše fotbalového stadionu. Část policistů z nasazené pořádkové jednotky byla už od začátku druhého poločasu přeskupena za tribunami, protože pořadatelé požádali policii o zákrok o přestávce.
 
Přesun pořádkové jednotky proběhl okamžitě a zcela v souladu s možnostmi, které zasahující policisté vzhledem k uspořádání stadionu měli. V tu chvíli musely pořádkové jednotky udržet současně pořádek na tribuně v prostoru, kde se předávaly poháry a medaile hráčům, ale také na tribuně v sektoru, kde v průběhu zápasu docházelo k potyčkám mezi fanoušky.
 
Situaci na travnaté ploše se podařilo rychle uklidnit a fanoušci se začali přesouvat k zaparkovaným autobusům. Po skončení utkání všichni fanoušci postupně opustili stadion a přesunuli se na místa, kde parkovaly jejich autobusy. I tento přesun probíhal bez narušené veřejného pořádku, stejně jako odjezd autobusů z Jihlavy. Poté plynule odjížděli z města. Pokud by policisté přijali v dalších dnech nějaká oznámení v souvislosti s fotbalovým utkáním, budou všechna tato oznámení prověřovat
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
26. květen 2011
 
 
 

vytisknout  e-mailem